Tipy

Blog o čaji a kávě. Vysvětlení toho nejpodstatnějšího ze světa kávy a čaje. Tipy a zajímavosti.

Šlehaný a zalévaný - recept na zelený čaj "dva v jednom"
Čtvrtek, 29.06.2017

Patříte-li mezi milovníky zeleného čaje, pak Vás jistě nadchne recept na přípravu nápoje, který v sobě spojuje dvojici klasických zelených čajů - lístkové Senchy a práškového čaje Matcha. A název? Šlehaný a zalévaný (prosím, neplést s klasikou české kinematografie, fimem Rozpuštěný a vypuštěný...:-)

V čajovně nemusíte jen popíjet čaj. Lze si tu zahrát i kulečník či šachy
Úterý, 29.11.2016

S čajovnami se u nás v posledních letech doslova roztrhl pytel. Proto najít tu, která vás okouzlí svým prostorem, atmosférou i nabídkou není snadné.

Navštivte Čajovnu U Zeleného stromu a objevte bohatý svět chutí a vůní!
Pondělí, 28.11.2016

Pokud jste vášnivými milovníky čaje a současně Vás lákají dálky, pak byste si rozhodně neměli nechat ujít návštěvu Čajovny u Zeleného stromu, která sídlí na Žižkově třídě v Písku. Právě zde objevíte kouzlo dálek skryté v pečlivě zpracovaných čajových lístcích.

Přijměte pozvání do Liliové čajovny!
Středa, 09.11.2016

Liliová čajovna byla založena v roce 2012. Za tu dobu prošla řadou změn nejen sortimentu, ale i vybavení a přístupu k podnikání. V současné době se zaměřuje na studenty, hráče LARPů, deskových her, zájmové skupiny a prostě všechny, kteří si chtějí svůj koníček užívat u dýmky a čaje v prosvětlené domácí atmosféře.

Zamiřte do oázy klidu v centru Českých Budějovic!
Úterý, 12.07.2016

Čajírna&Kafírna je jednou z čajoven s nejdelší tradicí v rámci jihočeské metropole. Spojuje v sobě asijské čajové tradice s arabským světem kávy a vodní dýmky. Samotný interiér s letní zahrádkou nabízí možnost příjemného a klidného strávení Vašeho volného času.

Zelený čaj jako lék na vysoký krevní tlak
Úterý, 31.05.2016

Pokud vám lékař diagnostikoval vysoký krevní tlak a doporučil vhodnou léčbu, můžete se ho pokusit snížit i přirozenými způsoby. Jedním z nich je popíjení čaje.

Káva v kouzelné atmosféře
Středa, 11.05.2016

Mnoho z nás si nedovede představit ráno bez své pravidelné dávky kofeinu, která nastartuje naše myšlení a nabudí nás do nového dne. Pití kávy se stává oblíbeným rituálem, rádi si ji vychutnáme také odpoledne při posezení s přáteli, například v naší oblíbené kavárně. A co takhle se na kávu vypravit do proslulé brněnské kavárny Era?

Dejte sbohem vánočním kilům za pomoci bleskové diety s čajem Pu erh!
Čtvrtek, 14.01.2016

Je tu opět nový rok a s ním již tradiční otázka, jak se zbavit kilogramů nabraných během vánočních svátků. A co takhle vyzkoušet týdenní dietu s čajem Pu erh, kterou ve své knize Čaj, který spaluje tuky popisuje čínský lékař Li Wu?

Jak vznikl sáčkový čaj?
Pondělí, 31.08.2015

O čajovém sáčku se vypráví, že vznikl vlastně náhodou. Newyorský obchodník Thomas Sullivan posílal vzorky čaje svým zákazníkům v kovových krabičkách. Plechovky mu přišly moc drahé, a proto ho začal balit do ručně šitých hedvábných sáčků. Jednomu ze zákazníků spadl sáček omylem do vařící vody a on zjistil, že se tímto způsobem čaj výborně vylouhuje.

Filtrovací metoda kávy
Čtvrtek, 26.03.2015

Různé filtrovací metody kávy. Na "normální" kávu - klasický turek.
Překapávanou či stlačenou kávu.
Přečtěte si vysvětlení různých příprav káv.

Káva Maragogype
Středa, 11.03.2015

Rozdíl mezi běžnou kávou a kávou Maragogype najdete zde - jedna malá ale zásadní odlišnost tu je. 

Aroma různých druhů kávy z celého světa jsou velice rozdílná, kávová zrna však mají více méně stejnou velikost. Existuje pouze jediná výjimka, a sice zrno, kterému se říká obří, velkozrnná neboli Maragogype.

Zelená káva
Středa, 10.12.2014

Zelená káva - co to je? Odkud se to bere? A proč se jmenuje zrovna zelená káva?

Příprava čaje
Úterý, 22.07.2014

Příprava různých čajů. 
Masala
Matcha
Zelený čaj
Černý čaj

Klasifikace černého čaje
Pátek, 11.07.2014

Černý čaj se dělí na listový, zlomkový (Broken), drcený (Fannings) a práškový (Dust). V Indii, na Srí Lance a v Keni se k rozlišení kvality používá ustálené písmenkové názvosloví.

Zpracování kávy
Pátek, 27.06.2014

Zpracování kávy - k přípravě kávových zrn na pražení existují dvě metody, které mají vliv na kávu. Suché a mokré zpracování zrn. Suché nebo také východoindické zpracování poskytuje nepranou kávu, mokrý neboli západoindický postup kávu pranou...

O výrobě čaje
Pátek, 20.06.2014

Všechen zelený čaj pochází čajovníku Camilla sinensis. Tato rostlina může být ve třech existuje ve 3 třech variantách. (čínská, indická, indonéská). Čínský čajovník je spíše keř 2-3 m vysoký a má menší temně zelené listy. Indický čajovník může vyrůst až do výšky 25 m a má listy větší, trošku světlejší. Indonéská varianta je něco...

Historie čaje
Úterý, 10.06.2014

Jak lidstvo objevilo listy čajovníku a připravilo z něj čaj se můžeme dnes jenom dohadovat. Bylo to velmi dávno. Existují staré čínské legendy, které vypráví o osvěžujícím nápoji jménem čaj. Jedna z nich praví, že čínský císař Chen Nung kolem roku 2737 př.n.l. vařil vodu a spadly mu do ní lístky čaje z čajovníku. Posléze zjistil, že vznikl lahodný a povzbudivý nápoj.

Recept na zázvorový čaj
Neděle, 01.06.2014

Po tisíce let byl zázvor nejvíce ceněn pro své účinky. Samotný zázvor je světle hnědý kořen s výraznou chutí a vlastnostmi. Má vysoký obsah vitaminu C, hořčíku a dalších minerálů. To je důvod, proč je tak žádaný a oblíbený.

E-shop dodala firma   Liquid Design