China Young Hyson

Kód:04254
Dostupnost:Ihned
Dodavatel:Great Tea Garden s.r.o.
Země původu:Čína

China Young Hyson je výtečný čínský zelený čaj s jemně stočenými čajovými lístky tmavězelené barvy, který měl ještě v 19. století společně s čajem Gunpowder pověst jedné ze dvou nejznámějších čajových sort v Číně. Dopřejte si čaj báječné, lehce nasládlé chuti s ovocným nádechem, neodolatelným aroma a nálevem sytě žluté barvy.

Složení: zelený čaj.

Podrobné informace >
od 99,00 Kč
86,09 Kč bez DPH
3.84€
Velkoobchodní cena po přihlášení

Rozdílné druhy a tradice pití zeleného čaje

V Číně se v dřívějších dobách při vaření čaje používaly čerstvě nasbírané lístky. V některých oblastech s nedostatkem jídla se čajové lístky smíchaly s rýží a daly vznik koláči, který se pak spolu s bylinkami, zeleninou a kousky masa použil na výrobu výživné polévky. Později se čerstvé lístky napařovaly a formovaly do malých stlačených koláčků nebo tablet, vysoušely a před přidáním do vroucí vody rozdrtily.

Za dynastie Tang v letech 618 až 903 n. l. bylo běžné pít nálev ochucený cibulí, zázvorem, mátou, kousky pomeranče nebo solí. Šlehání práškového čaje v horké vodě v 10.–12.století šířili buddhističtí kněží. Většina zelených čajů, které se dováží do Evropy, pochází z Číny a Japonska. Čínské čaje se suší a tvarují bezprostředně po sklizni, například klasický Chun mee nebo malé srolované kuličky oblíbeného čaje Gunpowder.

V Japonsku se lístky před tvarováním a sušením ošetřují parou. To jim dodává výraznější vůni, někdy až rybí chuť a více hořkosti, pokud jsou luhovány déle než 2-3 minuty. Mezi tradiční japonské zelené čaje patří hrubá a stonkovitá Bancha, tmavě zelené jehličky čaje Šejcha, pražená Hojicha a Genmaicha s typickým přídavkem pražené rýže. Drahé Gyokuro a také Matcha (práškový čaj na čajový obřad) jsou poněkud vzácnější. V Mongolsku se používají kostky zeleného čaje, které se před vařením rozdrtí na prášek a smíchají s mlékem a solí, v Maroku je zelený čaj základem pro tradiční mátový čaj s cukrem. Připravuje se ve vysokých zdobených konvicích, ze kterých se hotový z výšky nalévá do malých sklenic.

Zelený čaj - Bílý čaj - Černý čaj

Zelený čaj a bílý čaj se stejně jako černý čaj získává z čajovníku, avšak neprochází procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k žádným chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Co do chuti je zelený čaj více hořký než černý čaj díky většímu obsahu tříslovin.

Bílý čaj je však mnohem jemnější. Vitaminy a minerální látky zůstávají beze zbytku uchovány. Z historie byl zelený čaj prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem v roce 2737 před naším letopočtem. Několik lístků mu spadlo do nádoby s vroucí vodou, kterou pil z hygienických dovodů pouze převařenou, když odpočíval pod divokým čajovníkem. První čaj dovezený do Evropy (kolem roku 1610 Holanďany z Číny) byl právě zelený čaj.

Objevení řízené oxidace a sušení čajových lístků do podoby černého čaje následovalo potřebu zajistit delší trvanlivost potřebnou pro přepravu do Tibetu, muslimských zemí a později i do Evropy s rozmachem čajového obchodu.

China Young Hyson je výtečný čínský zelený čaj s jemně stočenými čajovými lístky tmavězelené barvy, který měl ještě v 19. století společně s čajem Gunpowder pověst jedné ze dvou nejznámějších čajových sort v Číně. Dopřejte si čaj báječné, lehce nasládlé chuti s ovocným nádechem, neodolatelným aroma a nálevem sytě žluté barvy.

Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea

 

English

China Young Hyson

There are various names for the Young Hyson like “Chun Mee“ or “Precious Eyebrow Tea“. Indeed the shape of this tea reminds of an eyebrow. The tea is produced in the south-west of China. The leaves are harvested shortly before the spring monsoon. The production of the Young Hyson requires a lot of experience as the tea is rolled by hand and obtains hereby its special shape. The cup has a yellow golden colour and a soft but substantial taste. Lightly rolled leaf, fine tangy taste.

Italiono

Cina Young Hyson

Questi nomi derivano dalla forma tipica del tè, che in effetti ricorda quella di un sopracciglio. Young Hyson viene prodotto nella Cina sudoccidentale. Le foglie per questo tè vengono raccolte poco prima del monsone di primavera. La produzione del Young Hyson richiede molta esperienza, poiché la foglia viene arrotolata a mano ottenendo la sua forma particolare. L’infusione è dorata ed ha un gusto morbido ma intenso, dalla nota amarognola.

Deutsch

China Young Hyson

Diesen Namen verdankt der Tee seiner typischen Form, die in der Tat an die Form einer Augenbraue erinnert. Young Hyson wird im Südwesten Chinas produziert. Die Teeblätter für diesen Tee werden kurz vor dem Frühjahrsmonsun gepflückt. Die Herstellung des Young Hyson erfordert viel Erfahrung, denn das Blatt wird per Hand gerollt und zu seiner besonderen Form gedreht. Young Hyson Tee ist gold-gelb im Aufguss und hat einen weichen, aber doch kräftigen Geschmack. Leicht gerollter Tee, feinherbe Note.

Français

Chine Young Hyson

Ce thé doit ce nom à sa forme typique, qui rappelle effectivement la forme d’un sourcil. Le Young Hyson est produit dans le sud-ouest de la Chine. Les feuilles destinées à ce thé sont cueillies peu avant la mousson de printemps. L’élaboration du Young Hyson demande beaucoup d’expérience, car la feuille est roulée à la main et tournée de façon à recevoir sa forme particulière. Le thé Young Hyson est d’un jaune doré lorsqu’on l’infuse et a un goût doux, mais corsé. Un thé légèrement roulé, avec une fine note d’amertume.

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies, více informací zde.