India Darjeeling TGFOPI - bez kofeinu

Bez kofeinu
Kód:04166
Dostupnost:Ihned
Dodavatel:Great Tea Garden s.r.o.
Země původu:Indie

India Darjeeling bez kofeinu je jemný a lehký černý čaj s příjemnou výraznou chutí a vůní.

Tento čaj nebude vadit lidem, kteří jsou citliví na tein (kofein), protože z tohoto čaje byl velmi šetrnou cestou odstaněn.

Složení: indický černý čaj

Podrobné informace >
od 139,00 Kč
120,87 Kč bez DPH
5.45€
Velkoobchodní cena po přihlášení

Odstranění kofeinu

  • Odstranění kofeinu probíhá metodou vysokotlaké extrakce. Při tomto jednoduchém způsobu se využívá vlastnosti velmi silně komprimovaného oxidu uhličitého. Do velmi stabilní nádrže se dá čaj a nádrž se těsně uzavře. Potom se pomocí vysokotlaké pumpy vysaje oxid uhličitý.
  • Díky velmi vysokému tlaku se reakce uvolňování oxidu uhličitého tak změní, že se z čaje vyloučí pouze tein (kofein), který opustí nádrž spolu s proudem oxidu uhličitého. V další nádrži se oxid uhličitý zbaví teinu a proudí opět do pumpy, aby se mohl znovu pod vysokým tlakem spojit s teinem z čaje, čímž se okruh uzavře.
  • Velmi šetrné zpracování čaje a je dokonale ohleduplné k životnímu prostředí.

Indické čaje

Indie je vedle Číny a Srí Lanky největší producent čaje na světě. Čajový průmysl zde zaměstnává na dva miliony lidí a celková roční produkce se pohybuje od osmi do devíti set tisíc tun. Čaje z Indie jsou z drtivé většiny černý. Zelený čaj se ve větším množství vyrábí na severozápadě země a je určen hlavně pro afghánský a íránský trh. Kvalitnější zelené a částečně oxidované čaje se daří pěstovat v Darjeelingu. 

Darjeelingské černé čaje

Roční produkce nevelkého území na úpatí Himálaje kolísá mezi deseti a patnácti tisíci tunami. Hornaté prostředí Darjeelingu s nejistým klimatem donutilo zdejší pěstitele sázet spíš na kvalitu a výlučnost svých čajů než na množství. Ty nejslavnější z nich, například North Tukvar, Darjeeling MIM FFHimalaya Royal nebo Ging a další, lahodí uchu a srdci milovníka čaje, stejně jako Chateau neuf du Pape vinaři.

V celosvětovém měřítku jsou Darjeelingské čaje svým charakterem zcela mimořádné. Částečně je to důsledek některých originálních technologických postupů. Chuť lepších sort je lahodnou symfonií nejrůznějších aromatických akcentů - květinových, medových, ovocných, kořeněných, oříškových a mnoha dalších, to vše jen mírně podbarvené hladkým a bezchybným, někdy slabším, jindy výraznějším tělem (tj. hlavní chuť).

Černý čaj jeho historie a zpracování

Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) - přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty nás příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan) zatímco jiné jsou známy od 17. století. Nicméně je nutno předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil.

Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tedy částečně usušit, a to podle stylu buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají pravé během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, u kterých vadnutí proběhne díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené. 

Když jsou svinuty, jsou čajové lístky rozprostřeny na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy k další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím "usmrceny", jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.

India Darjeeling bez kofeinu je jemný a lehký černý čaj s příjemnou výraznou chutí a vůní.

Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea

 

English

Decaffeinated Darjeeling TGFOPI

Processed with a flavour protecting CO2 method, the tea keeps its fine flavour. Mild, light cup.

Italiono

Darjeeling deteinato TGFOPI

Questo tè mantiene il suo aroma raffinato grazie ad un particolare procedimento che elimina solo la teina presente naturalmente nel tè. Infuso delicato, leggero.

Deutsch

Entkoffeinierter Darjeeling TGFOPI

Durch die Anwendung eines aromaschützenden CO2-Hochdruckverfahrens behält dieser Tee sein feines Aroma. Leichte, milde Tasse.

Français

Darjeeling TGFOPI décaféiné

Grâce à l’utilisation d’un procédé haute pression CO2 protégeant l’arôme, ce thé conserve son arôme fin. Une tasse légère et douce.

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies, více informací zde.