India Darjeeling KGFOPI North Tukvar

Kód:04271
Dostupnost:Ihned
Dodavatel:Great Tea Garden s.r.o.
Země původu:Indie

India Darjeeling KGFOPI North Tukvar je jedním z raritních zelených čajů z oblasti Darjeeling. Vychutnejte si tu ušlechtilou, lehce natrpklou chuť s ovocným nádechem.

Složení: zelený čaj.

Varianta Cena bez DPH Cena s DPH
173,75 Kč / 100g
139,00 Kč
120,87 Kč bez DPH
5.40
Velkoobchodní cena po přihlášení

Indické čaje

Indie je vedle Číny a Srí Lanky největší producent čaje na světě. Čajový průmysl zde zaměstnává na dva miliony lidí a celková roční produkce se pohybuje od osmi do devíti set tisíc tun. Čaje z Indie jsou z drtivé většiny černý čajZelený čaj se ve větším množství vyrábí na severozápadě země a je určen hlavně pro afghánský a íránský trh. Kvalitnější zelené a částečně oxidované čaje se daří pěstovat v Darjeelingu.

Assámské čaje

S přibližně dvěma tisíci plantážemi a průměrným ročním sběrem dosahujícím půl milionu tun čaje tvoří assamská oblast, rozprostírající se v nížinách kolem řek Brahmaputry, víc než polovinu celé indické produkce. Podnebí je zde na rozdíl od Darjeelingu stabilní, výroba nekolísá v množství ani v jakosti. Jen malá část produkce je zpracovávána ortodoxně, neboť assámské čaje se vyrábějí hlavně pro upotřebení ve směsích, nálevkových sáčcích a pro domácí trh.

Díky vysokým teplotám a značné vlhkosti je v tomto téměř skleníkovém prostředí možné sbírat čaj po celý rok. Ve dvou sezónách - od března do června (First Flush) a od října do ledna (Second Flush) -  se zde sklízejí výběrové čaje s vyhraněným charakterem. Těžištěm tohoto sběru jsou čaje FOP a GFOP. 

Rozdílné druhy a tradice pití zeleného čaje

V Číně se v dřívějších dobách při vaření čaje používaly čerstvě nasbírané lístky. V některých oblastech s nedostatkem jídla se čajové lístky smíchaly s rýží a daly vznik koláči, který se pak spolu s bylinkami, zeleninou a kousky masa použil na výrobu výživné polévky. Později se čerstvé lístky napařovaly a formovaly do malých stlačených koláčků nebo tablet, vysoušely a před přidáním do vroucí vody rozdrtily.

Za dynastie Tang v letech 618 až 903 n. l. bylo běžné pít nálev ochucený cibulí, zázvorem, mátou, kousky pomeranče nebo solí. Šlehání práškového čaje v horké vodě v 10.–12.století šířili buddhističtí kněží. Většina zelených čajů, které se dováží do Evropy, pochází z Číny a Japonska. Čínské čaje se suší a tvarují bezprostředně po sklizni, například klasický Chun mee nebo malé srolované kuličky oblíbeného čaje Gunpowder.

V Japonsku se lístky před tvarováním a sušením ošetřují parou. To jim dodává výraznější vůni, někdy až rybí chuť a více hořkosti, pokud jsou luhovány déle než 2-3 minuty. Mezi tradiční japonské zelené čaje patří hrubá a stonkovitá Bancha, tmavě zelené jehličky čaje Šejcha, pražená Hojicha a Genmaicha s typickým přídavkem pražené rýže. Drahé Gyokuro a také Matcha (práškový čaj na čajový obřad) jsou poněkud vzácnější. V Mongolsku se používají kostky zeleného čaje, které se před vařením rozdrtí na prášek a smíchají s mlékem a solí, v Maroku je zelený čaj základem pro tradiční mátový čaj s cukrem. Připravuje se ve vysokých zdobených konvicích, ze kterých se hotový z výšky nalévá do malých sklenic.

Zelený čaj - Bílý čaj - Černý čaj

Zelený čaj a bílý čaj se stejně jako černý čaj získává z čajovníku, avšak neprochází procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k žádným chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Co do chuti je zelený čaj více hořký než černý čaj díky většímu obsahu tříslovin.

Bílý čaj je však mnohem jemnější. Vitaminy a minerální látky zůstávají beze zbytku uchovány. Z historie byl zelený čaj prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem v roce 2737 před naším letopočtem. Několik lístků mu spadlo do nádoby s vroucí vodou, kterou pil z hygienických dovodů pouze převařenou, když odpočíval pod divokým čajovníkem. První čaj dovezený do Evropy (kolem roku 1610 Holanďany z Číny) byl právě zelený čaj.

Objevení řízené oxidace a sušení čajových lístků do podoby černého čaje následovalo potřebu zajistit delší trvanlivost potřebnou pro přepravu do Tibetu, muslimských zemí a později i do Evropy s rozmachem čajového obchodu.

India Darjeeling KGFOPI North Tukvar je jedním z raritních zelených čajů z oblasti Darjeeling. Vychutnejte si tu ušlechtilou, lehce natrpklou chuť s ovocným nádechem.

Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea

 

English

Green Darjeeling KGFOPI “North Tukvar“

The North Tukvar Estate is situated in the Darjeeling East Valley at an altitude of 390 to 945 mts. An all day tea with an elegant cup with a sweet-dry taste. Smooth, tangy green tea flavour

Italiono

Darjeeling verde KGFOPI ”North Tukvar”

La North Tukvar Tea Estate si trova nella Darjeeling East Valley ad un’altitudine compresa tra i 390 e i 945 metri sul livello del mare. Questo tè si distingue per la sua nota acerba dal retrogusto leggermente dolce. Un tè elegante da poter gustare in ogni momento della giornata. Aroma asprigno di tè verde.

Deutsch

Grüner Darjeeling KGFOPI „North Tukvar“

Die North Tukvar Teeplantage liegt im östlichen Darjeeling auf einer Höhe von 390 bis 945 Metern über dem Meeresspiegel. Der Tee zeichnet sich durch eine feinherbe Note mit einem leicht süßlichen Nachgeschmack aus. Ein eleganter Tee, der zu jeder Tageszeit genossen werden kann. Feinherbes Grüntee-Aroma.

Français

Darjeeling vert KGFOPI ”North Tukvar”

La plantation North Tukvar se trouve dans le Darjeeling oriental à une altitude de 390 à 945 mètres au dessus du niveau de la mer. Le thé se distingue par une note d’une fine âpreté avec un arrière-goût légèrement sucré. Un thé élégant pouvant être apprécié à n’importe quel moment de la journée. Un arôme d’une fine âpreté de thé vert.

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies, více informací zde.