Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Japan Bancha - zelený čaj

Kód: 04157 05157 332387 Zvolte variantu
199 Kč / ks 1 249 Kč / ks 2 399 Kč / ks od 199 Kč / ks 178 Kč bez DPH 1 115 Kč bez DPH 2 142 Kč bez DPH od 178 Kč bez DPH 284 Kč / 100 g 250 Kč / 100 g 240 Kč / 100 g
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
19.4.2024 19.4.2024 19.4.2024 Zvolte variantu
Možnosti doručení

Japan Bancha patří mezi velmi oblíbené druhy zeleného čaje. Jedná se o klasický japonský zelený čaj s velkými plochými lístky. Žlutozelený nálev v sobě ukrývá plnou svěží chuť a příjemnou trávovou vůni. A protože neobsahuje velké množství kofeinu (teinu), můžete si čaj dopřávat klidně i odpoledne. 

Složení: japonský zelený čaj.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Japan Bancha je zelený čaj, který v Japonsku čelí velké oblibě. Je o něco méně kvalitnější a zákonitě také levnější něž tolik oblíbená Sencha, a proto se používá ke každodennímu pití. Nemůžeme však říci, že by oproti Senchi postrádal na chuti. Japan Bancha má rozhodně co nabídnout, a proto by měl nálev lehce travnaté, jen velmi mírně natrpklé, ale přitom krásně nasládlé chuti, ochutnat úplně každý.

Kde se Japan Bancha pěstuje?
Japan Bancha se pěstuje zejména v oblasti jižního pobřeží Japonska, přičemž se jedná zpravidla o druhou sklizeň. Oceánské klima s občasnými monzuny a větší vlhkostí ovzduší čaji opravdu prospívají. Při pěstování je kladen velký důraz na ruční sběr a zpracování čajových lístků, které jsou sbírány ženami a dívkami do velkých ošatek. Lístky se posléze nechávají na slunci zvadnout a až poté jsou dále zpracovávány.

Jak si Japan Bancha připravit? 
Pro přípravu čajů jsou klíčové dva faktory - správná teplota vody a také přiměřená doba louhování. Pro přípravu 250 ml nálevu použijte asi 2 - 3 lžičky kvalitního sypaného čaje Japan Bancha, které zalijte vodou o teplotě mezi 75 a 85 °C a nechte 1 - 3 minuty louhovat. Pokud je pro vás pohodlnější příprava nálevu ve větší konvici, použijte ještě o dvě až tři lžičky lístků více.

Jakou chuť od Japan Bancha očekávat?
I když se Japan Bancha řadí spíše k levnějším čajům, které bychom našli v každé japonské domácnosti, rozhodně nemůžeme mluvit o nějaké podřadnosti, co se chuti týče. Ba naopak. Díky lehce travnaté vůni a decentně svíravé sladké chuti dokáže potěšit i náročnější znalce a milovníky sypaných čajů. Vyzkoušet můžete také ledovou alternativu, která se skvěle hodí na zpestření pitného režimu během letních dní. Stačí, když do čerstvě připraveného nálevu přidáte pár kostek ledu a plátek citronu.

Zajímavosti o Japan Bancha

  • Protože Japan Bancha neobsahuje velké množství kofeinu, můžeme čaj podávat v menším množství také dětem.
  • Bancha se používá jako základ pro výrobu čaje zvaného Genmaicha, který obsahuje ještě praženou rýži.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rozdílné druhy a tradice pití zeleného čaje

V Číně se v dřívějších dobách při vaření čaje používaly čerstvě nasbírané lístky. V některých oblastech s nedostatkem jídla se čajové lístky smíchaly s rýží a daly vznik koláči, který se pak spolu s bylinkami, zeleninou a kousky masa použil na výrobu výživné polévky. Později se čerstvé lístky napařovaly a formovaly do malých stlačených koláčků nebo tablet, vysoušely a před přidáním do vroucí vody rozdrtily.

Za dynastie Tang v letech 618 až 903 n. l. bylo běžné pít nálev ochucený cibulí, zázvorem, mátou, kousky pomeranče nebo solí. Šlehání práškového čaje v horké vodě v 10.–12.století šířili buddhističtí kněží. Většina zelených čajů, které se dováží do Evropy, pochází z Číny a Japonska. Čínské čaje se suší a tvarují bezprostředně po sklizni, například klasický Chun mee nebo malé srolované kuličky oblíbeného čaje Gunpowder.

V Japonsku se lístky před tvarováním a sušením ošetřují parou. To jim dodává výraznější vůni, někdy až rybí chuť a více hořkosti, pokud jsou luhovány déle než 2-3 minuty. Mezi tradiční japonské zelené čaje patří hrubá a stonkovitá Bancha, tmavě zelené jehličky čaje Šejcha, pražená Hojicha a Genmaicha s typickým přídavkem pražené rýže. Drahé Gyokuro a také Matcha (práškový čaj na čajový obřad) jsou poněkud vzácnější. V Mongolsku se používají kostky zeleného čaje, které se před vařením rozdrtí na prášek a smíchají s mlékem a solí, v Maroku je zelený čaj základem pro tradiční mátový čaj s cukrem. Připravuje se ve vysokých zdobených konvicích, ze kterých se hotový z výšky nalévá do malých sklenic.

Zelený čaj - Bílý čaj - Černý čaj

Zelený čaj a bílý čaj se stejně jako černý čaj získává z čajovníku, avšak neprochází procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k žádným chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Co do chuti je zelený čaj více hořký než černý čaj díky většímu obsahu tříslovin.

Bílý čaj je však mnohem jemnější. Vitaminy a minerální látky zůstávají beze zbytku uchovány. Z historie byl zelený čaj prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem v roce 2737 před naším letopočtem. Několik lístků mu spadlo do nádoby s vroucí vodou, kterou pil z hygienických dovodů pouze převařenou, když odpočíval pod divokým čajovníkem. První čaj dovezený do Evropy (kolem roku 1610 Holanďany z Číny) byl právě zelený čaj.

Objevení řízené oxidace a sušení čajových lístků do podoby černého čaje následovalo potřebu zajistit delší trvanlivost potřebnou pro přepravu do Tibetu, muslimských zemí a později i do Evropy s rozmachem čajového obchodu.

 

Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea

 

English

Japan Bancha

Large green leaf with a brownish touch. The Bancha often contains stalks. The leaves are much bigger than the Sencha. The taste of Bancha is mild and digestive. Classical tea for every day.

Italiono

Japan Banche

Un tè dalle foglie piuttosto grosse dal colore bruno. Il Bancha spesso contiene steli e pezzi di germoglio. E foglie sono molto più grandi rispetto a quelle del Sencha. Il Bancha è un tè quotidiano classico e facilmente digeribile. Dal carattere delicato ed armoniosamente intenso.

Deutsch

Japan Bancha

Ein eher großblättriger Tee mit einem leicht bräunlichen Farbton. Bancha enthält oft Stengel und Sproßachsenstückchen. Die Blätter sind deutlich größer als beim Sencha. Geschmacklich ist der Bancha ein klassischer und leicht bekömmlicher Alltagstee. Sein Grundcharakter ist eher mild und harmonisch kräftig.

Français

Japon Bancha

Un thé aux feuilles plutôt grandes avec un ton de coloris légèrement brunâtre. Le Bancha contient souvent des tiges et des petits morceaux d’axes de germe. Les feuilles sont nettement plus grandes que pour le Sencha. Au niveau du goût, le Bancha est un thé classique et légèrement plus digeste pour une consommation quotidienne. Son caractère de base est plutôt doux avec un corsé harmonieux.

Doplňkové parametry

Kategorie: Zelený čaj
Dodavatel: Great Tea Garden s.r.o.
Země původu: Japonsko

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Čajová zahrada je naše vlastní autentická značka, která pro vás již více než 20 let dováží stovky různých čajů, z nichž si dokáže vybrat každý! Je jedno, jestli máte rádi prémiové zelené čaje, nebo preferujete spíše různé ovocné směsi. Pokud je pro vás prioritou kvalita použitých surovin, jejich následné šetrné zpracování a také velmi přívětivá cena, pak jste tu správně. A pevně věříme, že jakmile naše produkty jednou ochutnáte, budete nadšení.