Japan Kokeicha

Kód:04090
Dostupnost:Ihned
Dodavatel:Great Tea Garden s.r.o.
Země původu:Japonsko

Japan Kokeicha patří mezi méně známé čaje, a to i přesto, že jde o zelený čaj s dlouhou tradicí. Tento čaj se vyrábí z lístků senchy rozemletých na prášek, který je poté, co se smíchá s rýžovou moukou, za pomoci vodní páry stlačován a posléze krájen na malé tyčinky, které připomínají jehličky jedle. Kromě nezaměnitelného, pravidelného tvaru Vás nadchne i chuť tohoto čaje, která je velmi intenzivní, lehce natrpklá, a citronově žlutá barva nálevu.

Složení: zelený čaj.

Varianta Cena bez DPH Cena s DPH
248,75 Kč / 100g
199,00 Kč
173,04 Kč bez DPH
7.73
Velkoobchodní cena po přihlášení
VYPRODÁNO

Japonská Kokeicha

Kokeiča - tvrdý čaj - neboli "špagetový čaj" je velice svérázný způsob využití čajového prachu vzniklého při výrobě kvalitních listových čajů. Za použití vody a rostlinného pojidla se z čajového prášku vytvoří pasta, která se protlačí dřevěným sítem, čímž vzniknou dlouhé nudličky, jež se po usušení nakrájí na malé kousky připomínající borovicové jehličí. Protože se jehličky v šálku po zalití vodou částečně rozpadnou - nápoj je svěže zelený.

Poměrně jemná chuť s obsahem teinu (kofein).

Rozdílné druhy a tradice pití zeleného čaje

V Číně se v dřívějších dobách při vaření čaje používaly čerstvě nasbírané lístky. V některých oblastech s nedostatkem jídla se čajové lístky smíchaly s rýží a daly vznik koláči, který se pak spolu s bylinkami, zeleninou a kousky masa použil na výrobu výživné polévky. Později se čerstvé lístky napařovaly a formovaly do malých stlačených koláčků nebo tablet, vysoušely a před přidáním do vroucí vody rozdrtily.

Za dynastie Tang v letech 618 až 903 n. l. bylo běžné pít nálev ochucený cibulí, zázvorem, mátou, kousky pomeranče nebo solí. Šlehání práškového čaje v horké vodě v 10.–12.století šířili buddhističtí kněží. Většina zelených čajů, které se dováží do Evropy, pochází z Číny a Japonska. Čínské čaje se suší a tvarují bezprostředně po sklizni, například klasický Chun mee nebo malé srolované kuličky oblíbeného čaje Gunpowder.

V Japonsku se lístky před tvarováním a sušením ošetřují parou. To jim dodává výraznější vůni, někdy až rybí chuť a více hořkosti, pokud jsou luhovány déle než 2-3 minuty. Mezi tradiční japonské zelené čaje patří hrubá a stonkovitá Bancha, tmavě zelené jehličky čaje Šejcha, pražená Hojicha a Genmaicha s typickým přídavkem pražené rýže. Drahé Gyokuro a také Matcha (práškový čaj na čajový obřad) jsou poněkud vzácnější. V Mongolsku se používají kostky zeleného čaje, které se před vařením rozdrtí na prášek a smíchají s mlékem a solí, v Maroku je zelený čaj základem pro tradiční mátový čaj s cukrem. Připravuje se ve vysokých zdobených konvicích, ze kterých se hotový z výšky nalévá do malých sklenic.

Zelený čaj - Bílý čaj - Černý čaj

Zelený čaj a bílý čaj se stejně jako černý čaj získává z čajovníku, avšak neprochází procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k žádným chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Co do chuti je zelený čaj více hořký než černý čaj díky většímu obsahu tříslovin.

Bílý čaj je však mnohem jemnější. Vitaminy a minerální látky zůstávají beze zbytku uchovány. Z historie byl zelený čaj prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem v roce 2737 před naším letopočtem. Několik lístků mu spadlo do nádoby s vroucí vodou, kterou pil z hygienických dovodů pouze převařenou, když odpočíval pod divokým čajovníkem. První čaj dovezený do Evropy (kolem roku 1610 Holanďany z Číny) byl právě zelený čaj.

Objevení řízené oxidace a sušení čajových lístků do podoby černého čaje následovalo potřebu zajistit delší trvanlivost potřebnou pro přepravu do Tibetu, muslimských zemí a později i do Evropy s rozmachem čajového obchodu.

Japan Kokeicha patří mezi méně známé čaje, a to i přesto, že jde o zelený čaj s dlouhou tradicí. Tento čaj se vyrábí z lístků senchy rozemletých na prášek, který je poté, co se smíchá s rýžovou moukou, za pomoci vodní páry stlačován a posléze krájen na malé tyčinky, které připomínají jehličky jedle. Kromě nezaměnitelného, pravidelného tvaru Vás nadchne i chuť tohoto čaje, která je velmi intenzivní, lehce natrpklá, a citronově žlutá barva nálevu.

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies, více informací zde.