Japan Kukicha

Kód:04309
Dostupnost:Ihned
Dodavatel:Great Tea Garden s.r.o.
Země původu:Japonsko

Japan Kukicha je zelený čaj, jehož název je složeninou dvojice japonských výrazů Kuki (stonek) a Cha (čaj), tedy čaj ze stonků. A jak už sám název napovídá, tento zelený čaj se z větší části vyrábí ze stonků a žeber listů, naopak samotné lístky tu tvoří jen zanedbatelný podíl. K výrobě tohoto čaje se používá čaj sencha z druhé či třetí sklizně. Skutečně kvalitní Kukicha je považována za jednoduchý, ale cenově velmi příznivý zelený čaj s relativně jemnou, krémově nasládlou, oříškovou chutí. Tento zelený čaj je poměrně bohatým zdrojem stopových prvků a minerálních látek a společně s čaji Sencha a Gyokuro tak tvoří skvělou trojku vřele doporučovanou ke každodennímu popíjení. Navíc obsahuje jen malé množství kofeinu, takže si ho můžete v klidu dopřát i ve večerních hodinách.

Složení: zelený čaj.

Varianta Cena bez DPH Cena s DPH
248,75 Kč / 100g
199,00 Kč
173,04 Kč bez DPH
7.73
Velkoobchodní cena po přihlášení

Rozdílné druhy a tradice pití zeleného čaje

V Číně se v dřívějších dobách při vaření čaje používaly čerstvě nasbírané lístky. V některých oblastech s nedostatkem jídla se čajové lístky smíchaly s rýží a daly vznik koláči, který se pak spolu s bylinkami, zeleninou a kousky masa použil na výrobu výživné polévky. Později se čerstvé lístky napařovaly a formovaly do malých stlačených koláčků nebo tablet, vysoušely a před přidáním do vroucí vody rozdrtily.

Za dynastie Tang v letech 618 až 903 n. l. bylo běžné pít nálev ochucený cibulí, zázvorem, mátou, kousky pomeranče nebo solí. Šlehání práškového čaje v horké vodě v 10.–12.století šířili buddhističtí kněží. Většina zelených čajů, které se dováží do Evropy, pochází z Číny a Japonska. Čínské čaje se suší a tvarují bezprostředně po sklizni, například klasický Chun mee nebo malé srolované kuličky oblíbeného čaje Gunpowder.

V Japonsku se lístky před tvarováním a sušením ošetřují parou. To jim dodává výraznější vůni, někdy až rybí chuť a více hořkosti, pokud jsou luhovány déle než 2-3 minuty. Mezi tradiční japonské zelené čaje patří hrubá a stonkovitá Bancha, tmavě zelené jehličky čaje Šejcha, pražená Hojicha a Genmaicha s typickým přídavkem pražené rýže. Drahé Gyokuro a také Matcha (práškový čaj na čajový obřad) jsou poněkud vzácnější. V Mongolsku se používají kostky zeleného čaje, které se před vařením rozdrtí na prášek a smíchají s mlékem a solí, v Maroku je zelený čaj základem pro tradiční mátový čaj s cukrem. Připravuje se ve vysokých zdobených konvicích, ze kterých se hotový z výšky nalévá do malých sklenic.

Zelený čaj - Bílý čaj - Černý čaj

Zelený čaj a bílý čaj se stejně jako černý čaj získává z čajovníku, avšak neprochází procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k žádným chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Co do chuti je zelený čaj více hořký než černý čaj díky většímu obsahu tříslovin.

Bílý čaj je však mnohem jemnější. Vitaminy a minerální látky zůstávají beze zbytku uchovány. Z historie byl zelený čaj prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem v roce 2737 před naším letopočtem. Několik lístků mu spadlo do nádoby s vroucí vodou, kterou pil z hygienických dovodů pouze převařenou, když odpočíval pod divokým čajovníkem. První čaj dovezený do Evropy (kolem roku 1610 Holanďany z Číny) byl právě zelený čaj.

Objevení řízené oxidace a sušení čajových lístků do podoby černého čaje následovalo potřebu zajistit delší trvanlivost potřebnou pro přepravu do Tibetu, muslimských zemí a později i do Evropy s rozmachem čajového obchodu.

Japan Kukicha je zelený čaj, jehož název je složeninou dvojice japonských výrazů Kuki (stonek) a Cha (čaj), tedy čaj ze stonků. A jak už sám název napovídá, tento zelený čaj se z větší části vyrábí ze stonků a žeber listů, naopak samotné lístky tu tvoří jen zanedbatelný podíl. K výrobě tohoto čaje se používá čaj sencha z druhé či třetí sklizně. Skutečně kvalitní Kukicha je považována za jednoduchý, ale cenově velmi příznivý zelený čaj s relativně jemnou, krémově nasládlou, oříškovou chutí.

Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea

 

English

Japan Kukicha

This rarity is only produced in Japan. The so called “stalk tea“ contains a large amount of stalks besides the green classical Sencha leaf. The pale colour of the stalks and the green colour of the Sencha leaf gives a beautiful contrast. The tea smells intensive and is markedly strong, even a little bitter in the after taste. Light green cup colouring into dark. Flowery flavour.

Italiono

Japon Kukicha

Una rarità che viene prodotta solo in Giappone. Il cosiddetto ”tè stelo”. Le parti ancora verdi, non legnificate dell‘asse del germoglio della pianta del tè (dette steli) vengono mischiate a classiche foglie di Sencha. Le parti dell’asse del germoglio, di un verde chiaro, formano un bel contrasto con le foglie verde scuro. Il tè ha un profumo molto intenso, è particolarmente forte, talvolta dal retrogusto amarognolo. L’infuso è di un verde vivo leggermente tendente all’intorbidimento. Aroma delicato e fiorito.

Deutsch

Japan Kukicha

Eine typische Rarität, die so nur in Japan hergestellt wird: Der sogenannte „Stengel-Blatt-Tee“. Die noch grünen, unverholzten Teile der Sprossachsen der Teepflanze (sogenannte Stengel) werden mit klassischen Senchablättern zusammen vermengt. Die hellgrü- nen Sprossachsenteile und die dunkelgrünen Blätter bilden einen reizvollen Kontrast. Der Tee duftet sehr intensiv, ist ausgesprochen kräftig, manchmal etwas leicht nachbitternd. Die Tasse ist leuchtendgrün und neigt zu einer leichten Eintrübung. Zartes, blumiges Aroma.

Français

Japon Kukicha

Une rareté typique qui n’est produite qu’au Japon: ce qu’on appelle le ”thé à la feuille de tige”. Les parties encore vertes pas encore transformées en ”bois” de la plante de thé (ce qu’on appelle la tige) sont mélangées avec les feuilles classiques de Sencha. Les parties d’axes des bourgeons vert clair et les feuilles vert foncé forment un contraste séduisant. Le thé a un parfum très intense et est de ce fait très corsé, avec parfois un léger retour d’amertume. La tasse est d’un vert lumineux et a tendance à se troubler légèrement. Un arôme tendre et fleuri.

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies, více informací zde.