Kalabasa na čaj maté, maté, příslušenství na maté, listy, original kalabasa, nadoba na maté, čajová zahrada, great tea garden

Kalabasa na čaj Maté - Znaky

Kód:00183K
Dostupnost:Ihned
Země původu:Argentina

Nádobka na pití nápoje maté tradičním způsobem. Kalabasa Argentina je ručně vydlabaná z tykve, jde o opravdový originál - ať si od nás pořídíte jakoukoliv, vždy máte jistotu, že druhou takovou nikde jinde neseženete.

Kalabasy zasíláme dle momentálních skladových zásob. Velikost, tvar i dekor se proto můžou lišit.

Podrobné informace >
Cena:
297,00 Kč
245,46 Kč bez DPH
11.42€
Velkoobchodní cena po přihlášení
297,00 Kč / 1ks

Tradiční způsob přípravy maté

K tradiční přípravě maté je zapotřebí kalabasa a bombilla. Do kalabasy nasypeme maté, zakryjeme dlaní, otočíme do horizontální polohy a jemně zatřepeme, aby se jemné části čaje dostaly až dospod. Současně tak snížíme riziko ucpání bombilly. Poté vrátíme kalabasu do původní polohy, a to tak, aby maté zůstalo pod úhlem kolem 45°. Do volného prostoru postavíme bombillu. Maté poté zalejeme teplou vodou (kolem 50 °C) a necháme úplně vsáknout. Horkou vodu o teplotě 70 až 80 °C následně nalijeme do místa, kam jsme předtím umístili bombillu, kterou hotový nápoj srkáme. Z jedné dávky lze připravit hned několik nálevů, stačí po dopití kalabasu opět naplnit teplou vodou. Druhý a každý následující nálev již ale nemícháme.

Příprava kalabasy

Kalabasu je nutné na pití maté nejprve připravit. Tato příprava se nazývá currádo a jde o obřad v pravém slova smyslu. Kalabasa se nejprve ze tří čtvrtin naplní suchým maté, které se následně zaleje vodou o teplotě 70 až 80° Celsia. Vodu nalejeme až po okraj kalabasy a necháme 24 hodin stát. Po uplynutí výše zmíněné doby vyjmeme vyluhované maté z kalabasy a její vnitřek důkladně umyjeme pod tekoucí vodou. Zbytky dužiny opatrně vydlabeme kávovou lžičkou a kalabasu opět naplníme čerstvým maté, které následně zalejeme vodou o teplotě 70 až 80° Celsia. Naplněnou tykev odstavíme na dalších 24 hodin, aby nasákla příjemné aroma. Následující den důkladně vyprázdníme a vymyjeme vnitřek kalabasy. Tak je tak nyní připravena k čajovému obřadu.

Péče o kalabasu

Kalabasa je vyrobena z přírodního materiálu, u kterého je prosakování vody přirozeným jevem. Chcete-li tak zamezit prosakování maté, pak jej v kalabase nenechte zbytečně dlouho stát. Rovněž dbejte na to, abyste lístky maté nezalévali větším množstvím vody, než je třeba. Údržbu rozhodně nezanedbávejte, v opačném případě byste jednoho dne mohli zažít nemilé překvapení v podobě plísně.

E-shop dodala firma   Liquid Design