Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Alternativní příprava kávy - 3 netradiční metody, které musíte zkusit

Máte rádi kávu a stále hledáte nějaké netradiční postupy, jak si ji připravit? Tak to pro vás bude dnešní článek jako stvořený! Pokud vás totiž nebaví příprava kávy ve frenchpressu a nelíbí se vám ani příprava tradiční turecké kávy v džezvě, máte stále celou řadu různých možností. My už jich vyzkoušeli několik a o ty nejlepší se s vámi dnes podělíme.

AeroPress
AeroPress je poměrně novým vynálezem, který je ale naprosto jednoduchý a dobře skladovatelný, takže si jej můžete vzít i na chalupu nebo třeba na cesty. Navíc s ním vytvoříte lahodnou kávu během několika málo minut. Stačí do nádobky nasypat potřebné množství čerstvé arabiky, zalít ji vodou, přiklopit víčkem s filtrem a zatlačením kávu přefiltrovat. Tak jednoduché to je. AeroPress je navíc záležitostí pár stovek korun, filtry jsou rovněž velmi levné a na celém plastovém mechanismu není co zničit. Můžete tedy počítat s tím, že vám vydrží klidně i 10 let.

AeroPress konvička 

Chemex
Pokud spíš než nástroj na cesty hledáte designový kousek, který vytvoří skvělou kávu a zároveň dodá moderní nádech vaší kuchyni, sáhněte po chemexu. Ten může svým tvarem připomínat vázu a alternativní příprava kávy je s ním opět velmi jednoduchá. Do horní části nádoby se umístí papírový filtr, který se vyznačuje svou hrubostí ve srovnání s jinými dostupnými filtry. Abyste se zbavili papírové pachutě, je třeba jej opravdu důkladně promýt horkou vodou. Pak už stačí jen vsypat do filtru kávu (většinou se udává alespoň 6 gramů na 100 ml vody a pozvolna zalévat vodou o teplotě zhruba 90°C. Pak můžete filtr odejmout a přímo z chemexu kávu rozlévat do hrnečků.

Chemex konvička 

Moka konvička
Třetím alternativním způsobem přípravy kávy je moka konvička. Ta má tři části, přičemž ve spodní je studená voda, v prostřední čerstvě mletá káva a vrchní je prázdná. Jakmile moka konvičku postavíte na sporák nebo nad přímý plamen, vytvořená pára začne vytlačovat vodu ze spodní části přes mletou kávu až do horní části, kde vzniká skvělá káva. Příprava kávy v moka konvičce má velmi jednoduchý postup a během chviličky vám tento nástroj vytvoří neuvěřitelně silnou a vyváženou kávu, která je jako stvořená pro milovníky espressa.

 Moka konvička_Itálie

Hlavní je vybrat správnou kávu
Abyste z alternativní přípravy kávy byli schopni vytěžit maximum, je důležité vybrat dobrou kávu, na kterou se můžete spolehnout. A přesně taková je naše arabika. Vozíme ji z plantáží v originálních jutových pytlích a pražíme ji až v naší pražské pražírně, abychom zaručili naprostou čerstvost. Vybrat si můžete kteroukoliv z našich káv, ovšem nám se nejvíce osvědčila brazilská Facenda s jemnými tóny oříšků, kakaa i medu. Chybu neuděláte ani s našimi prémiovými kávami.

Kávový degustátor

Líbil se vám dnešní článek? Přečtěte si i další příspěvky, které pro vás pravidelně píšeme s láskou ke kávě: