Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Extrakce kávy: Co byste si měli pohlídat?

Připravit dobrou kávu není vůbec jednoduché. Ostatně právě proto mnoho z nás chodí do kaváren, kde zkušení baristé přesně vědí, co dané kávě vyhovuje a jak z ní po chuťové stránce získat maximum. Pokud byste se ale přece jenom chtěli pokusit kávě od vašeho oblíbeného baristy trochu přiblížit, nemusí to být až tak těžké. Když si koupíte dobrou kávu třeba z naší široké nabídky káv a vezmete si ji domů, stačí se zaměřit na tyto 3 jednoduché tipy pro správnou extrakci. 

Malý exkurz do světa extrakce

Ze všeho nejdřív bychom se měli podívat na to, co se vlastně s kávou děje potom, co přijde do kontaktu s vodou. Začne se totiž odehrávat složitý proces, při kterém se nejrůznější sloučeniny jako různé kyseliny, oleje, dusíkaté a sirné sloučeniny i kofein, kvůli kterému je káva tak vyhledávaná, začnou uvolňovat. Malý zádrhel je ovšem v tom, že různé látky se uvolňují s různou rychlostí a tak je zkrátka a dobře důležité všechno správně načasovat. A právě rozdílné podmínky extrakce v konečném důsledku mohou způsobit, že i ze stejných kávových zrn můžete pokaždé připravit lehce odlišnou kávu. 

1. Doba extrakce 

Hned prvním aspektem, kterému se musíte pověnovat v případě, že chcete dotáhnout váš šálek kávy k dokonalosti, je bezpochyby doba extrakce. U některých metod, které využívají filtr, je to většinou jednodušší, protože stačí počkat, než káva přeteče do připraveného šálku a nemáte příliš co ovlivnit. Pokud si však připravujete třeba českého turka, kterého mimochodem doporučujeme přestat pít úplně, může se stát, že přílišná doba extrakce povede k tomu, že se do kávy budou uvolňovat látky, které mohou negativně působit na výslednou chuť kávy. 

extrakce kávy 2

2. Hrubost mletí

O hrubosti mletí jsme samozřejmě psali i celý samostatný článek, ale přesto se hodí to zmínit i tentokrát, protože zvolení správné hrubosti mletí naprosto klíčově ovlivňuje to, jak bude káva ve výsledku chutnat. Hrubě mletá káva může způsobit, že chuť bude poněkud slabší, kdežto velmi jemně mletá káva naopak může dát za vznik kávě velmi intenzivní. Vždy proto musíte upravit hrubost mletí podle plánovaného způsobu přípravy. Tak například:

  • Jemné mletí se hodí na pákový kávovar nebo moka konvičku
  • Střední mletí oceníte u chemexu či dripperu
  • Hrubé mletí je jako stvořené pro nápoje s dlouhou dobou extrakce, tedy třeba frenchpress nebo cold brew

3. Teplota vody

Poslední pilíř, o kterém bychom se rádi v rámci tohoto článku zmínili, je rozhodně teplota vody. Pokud totiž zaléváte kávu přímo vroucí vodou, může docházet k nadměrné extrakci některých ne zcela žádoucích složek. Zkuste proto nastavit konvici na asi 90-95 stupňů a nebo nechejte vodu po dosažení bodu varu pár minutek odstát. Uvidíte, že ve výsledku to může udělat dost zásadní rozdíl. 

etrakce kávy 1

Nezapomeňte na dobrou kávu 

Naše poslední rada je samozřejmě o poznání obecnější a zní: Nezapomínejte na dobrou kávu. Bez kvalitní kávy se můžete snažit sebevíc, ale nikdy se vám nepovede připravit opravdu lahodný šálek kávy. Podívejte se proto například do naší nabídky čerstvých arabik z celého světa a vyberte si takovou kávu, která je vám nejsympatičtější.