Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Heřmánek: Jaké výhody má tento ikonický čaj?

Když se řekne heřmánkový čaj, snad každý z nás si něco vybaví. Pro někoho to mohou být prázdniny u babičky, někomu se mohou vybavit například komerčně prodávané produkty s heřmánkem slibující správné usínání. Ať už vám heřmánek připomíná cokoliv, jedná se o nesmírně populární a užitečnou bylinku, která se v lidovém léčitelství používá dlouhé desítky a stovky let. V rámci tohoto článku vám proto heřmánek představíme detailněji a doporučíme vám, jakým způsobem je nejlepší si ho dopřát. 

Co je heřmánek zač? 

Heřmánek patří mezi nejoblíbenější byliny používané v lidovém léčitelství. Tato jednoletá bylina, která může dorůstat až do výšky 50 cm, je charakteristická zejména svým žlutým středem a bílými okvětními lístky. Heřmánek však můžete kromě barvy poznat také podle charakteristické vůně, která je velmi intenzivní a příjemná. Právě aroma je to, podle čeho bezpečně dokážete odlišit heřmánek od rmenu, který se v přírodě také běžně vyskytuje. Ani jedna z těchto bylinek naštěstí není jedovatá, takže se nemusíte bát. Pokud si budete heřmánek sbírat a sušit v domácích podmínkách, je nutné mít na paměti, že objem bylinky se při sušení mnohonásobně zmenší a když budete chtít, aby vám heřmánek vystačil na celou zimu, musíte ho nasbírat relativně dost. V rámci herbářů a knížek zaměřených na lidové léčitelství se můžete dočíst například o tom, že heřmánek můžete pít při trávicích obtížích nebo při potřebě uklidnění organismu. Heřmánek můžete vyzkoušet i při nejrůznějších respiračních onemocněních podobně jako lípu, kterou jsme se zabývali v jednom z předchozích článků

heřmánek 1

Jak připravit heřmánkový čaj? 

Příprava heřmánkového čaje je nesmírně jednoduchá, stačí mít kvalitní heřmánkové květy, jaké seženete například na našich stránkách. Pak už stačí jen použít jednu čajovou lžičku heřmánku na každých 250 ml vody. Voda by měla být ideálně vroucí a v nějaké skleněné konvici můžete bylinný nálev louhovat klidně i 10 minut. Pokud byste nechtěli heřmánkový čaj pít pouze samotný, můžete tuto bylinku kombinovat například s mátou, která bývá také někdy doporučována při trávicích obtížích. Kromě toho je ale tato kombinace úžasná také chuťově, takže určitě doporučujeme vyjma heřmánku koupit také vynikající mátu nana. Kromě máty můžete heřmánek vyzkoušet také s meduňkou, kozlíkem či dalšími bylinkami podle vašich preferencí. 

Jak heřmánkový čaj chutná? 

Heřmánkový čaj si mnoho lidí dopřává s troškou medu, protože sám o sobě má lehce nahořklou chuť, která je trochu v kontrastu s příjemně nasládlou vůní, kterou heřmánek disponuje. Pokud si do něj však také dáte zmíněný med, určitě nebudete litovat a můžete se těšit na skvělou chuť bez jakýchkoliv rušivých elementů. 

heřmánek 2

Jaký heřmánek vybrat?

Jak jsme už v tomto článku jednou zmiňovali, heřmánek si můžete teoreticky nasbírat i sami. Je ale potřeba počítat s tím, že jeho objem se při sušení dost zásadně zmenší a je tedy třeba ho nasbírat relativně dost. Podstatně pohodlnější možností je proto si objednat přímo naše sušené květy heřmánku, které můžete doplnit třeba o zmiňovanou mátu nebo meduňku. Druhou možností je pak vyzkoušet již sestavené směsi, které jsme pro vás vyladili k dokonalosti a troufáme si tvrdit, že si na nich opravdu pochutnáte. Typickým příkladem je například čaj Karamel a heřmánek, který jako základ využívá zelený čaj.