Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Proč je tak důležitá správná konvička na mléko?

Když přijdete do kavárny a objednáte si cappuccino nebo třeba latte, je už jakýmsi standardem, že ho dostanete s hezkým obrázkem vytvořeným na hladině kávy pomocí mléka. Latté art je v posledních letech neskutečně populární a my jsme se mu již věnovali v jednom z našich předchozích článků. S trochou trpělivosti se ho ovšem zvládne naučit snad každý, a proto pro vás v rámci tohoto článku máme průvodce výběrem správné konvičky na mléko, která může vašemu snažení buď dost zásadně pomoct, nebo ho naopak překazit. 

Co je k latte art potřeba?

Sehnat veškeré příslušenství potřebné k latte art může být cenově relativně náročné, ovšem když koupíte kvalitní vybavení, může vám vydržet dlouhé roky. Budete potřebovat zejména pěnič mléka (buď automatický, nebo ruční, případně parní trysku, která je součástí automatických kávovarů) a dobrou konvičku, o jejímž výběru bude tento článek. Pak už stačí vybrat jen správné mléko. Nejčastěji se používá kravské plnotučné, ovšem existuje i řada rostlinných alternativ jako je ovesné mléko či sojové mléko. No a samozřejmostí by měla být také dobrá káva, kterou najdete třeba na našich stránkách v sekci zrnková káva z celého světa

konvička na mléko 1

Kritéria pro výběr konvičky

Jak je nejspíš patrné z předešlého odstavce, správná konvička na mléko je skutečně nepostradatelnou součástí vybavení pro tvorbu latte art. A ačkoliv na trhu existují opravdu stovky různých druhů, při výběru jsou podstatná zejména dvě kritéria. Tím prvním je materiál, přičemž za nejlepší bývají považované konvičky z nerezové oceli, které jsou odolné, lehké (takže se s nimi dobře kreslí nejrůznější obrazce) a zároveň nijak neovlivňují výslednou chuť mléka, jako by to mohl dělat například levný plast. Druhým kritériem je pak tvar zobáčku. V tomto případě platí, že pokud chcete kreslit tvary typu rosetta, které vyžadují tenčí linie, je dobré sáhnout po konvičce s ostřejším zobáčkem. Naopak pro více kulatější tvary se hodí zobáček širší. A to je vlastně vše, co je třeba vzít opravdu do úvahy. Zbytek už záleží více méně na vás. 

Co zvážit? 

Při výběru byste kromě dvou výše uvedených faktorů měli zvážit také to, zda vybrat konvičku s uchem nebo bez a případně to, jaký bude mít design. Design je dobré vzít do úvahy v případě, že kupujete konvičku do kavárny, protože když design konvičky reflektuje barvy v kavárně, vypadá to vždy hezky. Ucho je pro někoho naprosto nepostradatelné, ale v poslední době jsou trendy i konvičky bez ucha a mnoha baristům opravdu vyhovují. Pro začátečníky bychom je spíše doporučovali, ale zkušení baristé už pravděpodobně mají přehled o tom, zda ucho potřebují či nikoliv. 

konvička na mléko 2

Kolik stojí kvalitní konvička?

Jelikož může být konvička investicí na několik let, rozhodně se vyplatí na ní nešetřit. Tedy minimálně v případě, že už latte art umíte a chcete své umění ukazovat například v kavárně. V takové situaci se hodí mít kvalitní konvičky a jejich cena se může pohybovat klidně i kolem tisíce korun. Základní modely, které ovšem také udělají spoustu parády, mohou vycházet klidně už na nižší stovky korun a pro začátečníky jsou naprosto dostačující. Doporučujeme však se držet osvědčených značek, protože méně kvalitní napodobeniny mohou mít například vychýlený zobáček, což může rozhodit i výsledný tvar vašich motivů. 

No a když už budete vybírat správnou konvičku, nezapomeňte zvolit také dobrou kávu, aby vámi připravovaná káva byla nejen vizuálně atraktivní, ale také chutná. A přesně s tím vám můžeme pomoci v naší nabídce zrnkové arabiky z celého světa