Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Káva Maragogype

Rozdíl mezi běžnou kávou a kávou Maragogype najdete zde - jedna malá, ale zásadní odlišnost tu je. Aroma různých druhů kávy z celého světa jsou velice rozdílná, kávová zrna však mají více méně stejnou velikost. Existuje pouze jediná výjimka, a sice zrno, kterému se říká obří, velkozrnná neboli Maragogype.

Káva Maragogype

Káva Maragogype
Aroma různých druhů kávy z celého světa jsou velice rozdílná, kávová zrna však mají více méně stejnou velikost. Existuje pouze jediná výjimka, a sice zrno, kterému se říká obří - velkozrnná. Je asi o třetinu větší než obvyklá kávová zrna. Oficiálně se tato káva nazývá podle městečka Maragogipe v Severo-Brazilské provincii Bahia, kde byla objevena v roce 1870. Jedná se o křížence arabiky a liberiky. Kolem roku 1900 byla velice oblíbená ve Francii a především v Německu, kde veškerou kávu na císařském dvoře připravovali z těchto kávových zrn.

Maragogype kdysi pěstovaly všechny země produkující kávu, dnes se kultivace tohoto druhu kávy omezuje na Guatemalu, Mexiko, Nikaraguu, Honduras, Salvador, Brazílii a Kongo. Nejlepší káva přichází z Mexika a Guatemaly; kvalitní kávová zrna z Konga jsou stále vzácnější. Jejich světová produkce klesá - svého vrcholu dosáhla v prvních dvou desetiletích 20. století.

Mnoho lidí se snadno nadchne pro šálek nápoje z mexické nebo guatemalské kávy Maragogype. Tato káva je chuťově vyvážená: není hořká, je přiměřeně a dobře nakyslá, chutná slabě po ovoci a je velice příjemně harmonická.