Arabský pudink - Sahlab aroma
Arabský pudink (dříve s názvem Sahlab aroma anebo také salep či saloop) je tradiční arabský nápoj, který svou konzistencí připomíná řidší krupicovou kaši a jehož základ tvoří mouka z hlíz orchidejí smíchaná s teplým mlékem. Vzniklá směs se osladí, popř. ještě dochutí trochou růžové či pomerančové vody, posype skořicí a ještě horká popíjí. Do hotového nápoje lze přidat také oříšky či rozinky. V Turecku se k sahlebu dokonce podává sladké pečivo.
Sahlebu se připisují afrodisiakální účinky, a to díky příměsi kořene vstavače. Ať tomu tak je či není, jedno je jisté - jde o nápoj bohatý na celou řadu vitaminů a minerálních látek, jako např. vitaminy A, B a C a dále vápník, fosfor, zinek či sodík. Možná i proto je v Turecku považován za lék proti nachlazení.V Anglii byl sahleb na vrcholu popularity v 17. a 18. století. Poptávka byla tak veliká, že se mouka na výrobu tohoto nápoje začala vyrábět z anglické orchideje. Spotřeba dokonce vedla k zákazu vyvážení pravých sahlabových orchidejí z Turecka. Dnes se již používá aroma.