Černý rybíz

Černý rybíz je beztrnný ovocný keř s výrazně aromatickými laločnatými listy, žlutozelenými květy uspořádanými do převislých hroznů a černými bobulemi coby plody. V našich klimatických podmínkách dorůstá většinou do výšky okolo jednoho metru, v některých případech může mít metry až dva. Po stránce chemického složení obsahují listy éterické silice a flavonoidy, plody jsou pak bohaté na vitamíny a minerály v čele s antioxidačním vitamínem C.

Latinský název: Ribes nigrum

Využití
V případě černého rybízu se využívá především plod a list. Jelikož plody disponují vysokým obsahem vitamínu C a železa, jedná se o skvělý imunitu posilující prostředek. V bobulích najdeme také vápník, který je nezbytný pro zdraví pohybového aparátu. Listy z černého rybízu se pak hojně využívají jako prostředek podporující krevní oběh i zažívání.

Jak černý rybíz používat?
Pokud máte k dispozici plody černého rybízu, využití je velmi rozmanité a můžete je přidávat do různých pečených i nepečených dezertů, jíst je samotné nebo s jogurtem a nebo z nich udělat různá smoothies. Pro zevní použití je pak možné smíchat bobule se smetanou, bílým jílem a lžičkou medu, čímž vytvoříte hydratační masku pro všechny typy pleti. Z listů je naopak výborný nálev, který je možné pro podporu trávení pít i vícekrát denně. Odvar bývá doporučován přidávat do vany pro snížení otoku nohou a nebo je možné jej použít jako tonizující pleťovou vodu.

Zajímavosti a černém rybízu
●     V průběhu středověku se listy černého rybízu povařily s octem a lidskou močí a přikládaly se na ránu po hadím kousnutí.
●     Některé herbáře uvádí, že černý rybíz má až 4x vyšší obsah vitamínu C než stejné množství pomeranče.
●     Existuje až 50 různých odrůd rybízu, které se od sebe liší nejen kyselostí a obsahem látek, ale také barvou.
●     Pokud pěstujete rybíz na zahradě, s největší pravděpodobností v jeho blízkosti budou růst i kopřivy.

Použité zdroje
[1] NARDO, Pierrette. Bylinky našich babiček. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-2496-3.