Kardamon

Kardamovník obecný, lidově označovaný jako kardamom je bylina využívaná nejčastěji jako koření, méně často pak jako léčivka. Jedná se o poměrně statnou a mohutnou bylinu, která v některých případech může dorůst do výšky až 4 metrů. Má dvě řady plochých listů, bílé okvětní lístky a zelenavé tobolky coby plody. Z hlediska účinných látek je bohatá zejména na třísloviny, terpeny, karboxylové kyseliny, vitamíny a minerální látky.

Latinský název: Elettaria cardamomum

Využití
Lidová medicína využívá primárně semena kardamovníku, kterým přikládá celou řadu pozitivních efektů. Vzhledem k obsahu celého spektra různých silic dokáže kardamom podporovat trávení a zmírňovat žaludeční obtíže. Některé ze zastoupených látek se také správné fungování ledvin i močového měchýře a jelikož je kardamom lehce močopudný, dokáže z těla odstranit přebytečnou vodu.

Jak kardamom používat?
Rozhodně nejpopulárnější je využití kardamomu v kuchyni - jedná se o nedílnou součást kořenící směsi kari, která je populární zejména v Indii. Lidová medicína samozřejmě využívá i kardamom v kuchyni, ale mnohé herbáře doporučují i připravit nálev ze směsi bylin, v nichž se kardamom také vyskytuje. Velmi časté je například kombinování kardamomu se zázvorem, medem a citronem, což je skvělá kombinace obzvláště do chladných zimních večerů. Macerováním v 60% lihu je pak možné vytvořit tinkturu.

Zajímavosti o kardamomu
●     Přestože se velmi často setkáte s označením “kardamon,” z hlediska gramatiky není tento název správný.
●     Kardamom je poměrně náročný na pěstování. Vzhledem k tomu, že vyžaduje poměrně velké množství srážek a ideálně teploty neustále přes 20°C, dozrává pouze v tropickém pásu.
●     Největšími producenty kardamomu je Guatemala, Tanzanie a Madagaskar.

Použitá literatura
[1] JONÁŠ, Josef a Jiří KUCHAŘ. Svět přírodních antibiotik: tajné zbraně rostlin : 88 přírodních zdrojů pro zdravý imunitní systém a prevenci i terapii virových, bakteriálních a plísňových infekcí. [Praha]: Eminent, 2014. ISBN 978-80-7281-479-4.