Kotvičník nať

Kotvičník zemní je jednoletá bylina dorůstající do výšky až 60 cm. Přestože kotvičník roste téměř po celém světě, původní je pravděpodobně z Číny a Japonska a co do obsahu protodioscinu (tedy hlavní bioaktivní složky rostliny) je “nejsilnější” v Bulharsku, Turecku a Makedonii. Kromě steroidních saponinů, pro které se stal kotvičník populární mezi sportovci, obsahuje také celou řadu saponinů, alkaloidů, flavonoidů tříslovin a v neposlední řadě také vitamínů.

Latinský název: Tribulus terrestris

Využití
Tradiční čínská medicína využívá kotvičník zemní při problémech se zrakem, vysokým krevním tlakem i celou řadou kardiovaskulárních chorob. Indická ajurvéda pro změnu vyzdvihuje důležitost kotvičníku v léčbě impotence i nízké chuti k jídlu. V poslední době bývá velmi diskutovaným tématem také vliv kotvičníku na zvýšení testosteronu, a tím pádem i na lepší budování svalové hmoty. A i když studie jsou do jisté míry nejednoznačné, spíše to vypadá, že žádné zázraky v této oblasti čekat nemůžete.

Jak kotvičník používat?
Vzhledem k výše uvedenému (byť ne zcela prokázanému) možnému efektu na zvýšení testosteronu se dnes kotvičník vyskytuje primárně ve formě doplňků stravy. Přesto ale není problém sehnat ani celou nať této rostliny a připravit si z ní například nálev. Ten je vhodný k pití i vícekrát za den, obzvláště se hodí při bolestech hlavy. Je možné ho používat i zevně při nejrůznějších ekzémech a jiných kožních problémech. Bylinu je též možné najemno nadrtit a přidávat do jogurtů, ovocných smoothie i nejrůznějších milkshaků.

Zajímavosti o kotvičníku
●     Málokdo ví, že kotvičník má velmi ostré pichlavé plody připomínající svým tvarem kotvu. Podle toho byl koneckonců také pojmenován.
●     Staří Řekové kotvičník využívali pro omlazovací účinky i pro očistu ledvin.
●     Velmi účinná je také kotvičníková tinktura.
●     Kotvičník je vhodné kombinovat s Macou peruánskou i konopným semínkem.

Použité zdroje
[1] Rogerson, Shane, et al. „The effect of five weeks of Tribulus terrestris supplementation on muscle strength and body composition during preseason training in elite rugby league players.”
[2] ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 978-80-905685-5-6.

Kde mě najdete