Šalvěj

Přestože na světě existuje přes 600 druhů šalvěje, Šalvěj lékařská (latinsky Salvia officinalis) je tou nejrozšířenější. Jedná se o vytrvalou léčivku dorůstající až 80 cm. Charakteristickým znakem je velmi intenzivní aroma a lehce nahořklá chuť, pro kterou si šalvěj oblíbila nejen česká gastronomie. Popularita šalvěje navíc velmi rychle roste - jednak pěstování není vůbec náročné, protože šalvěj může zůstat i v květináči a stačí jí jakékoliv slunné místo a jednak je její využití opravdu široké.

Latinský název: Salvia officinalis

Využití
Šalvěj je bylinou velmi univerzální, používá se z ní jak nať, tak i listy, je možné využít sušenou i čerstvou a užívá se zevně i vnitřně. Kromě klasického čaje je možné si odvarem ze šalvěje čistit pleť, protože šalvěj ji krásně zbaví mastnoty. Stejně tak si můžete i připravit lázeň kombinací odvaru s vřelou vodou ve vaně, což ocení primárně lidé s chronickými revmatickými bolestmi.

Jak ji používat?
Za ideální považujeme udělat si ze šalvěje nálev, na který je vhodné použít 2-3 lžičky sušených listů a zalít je vroucí vodou. Nejčastěji bývá doporučováno nálev louhovat alespoň 15 minut, nejdéle však několik hodin. Tento odvar je možné také kloktat, protože šalvěj může při pravidelném používání zabraňovat zápachu z úst. Své využití ale najde šalvěj i v kuchyni, skvěle se hodí k rybám a tučným masům, ale výborně dochutí i paštiky či nádivky. Můžete ji ale přidat téměř kamkoliv, výborná je mimo jiné i s pečeným sýrem či rajčatovými omáčkami.

Zajímavosti o šalvěji
●   Jelikož šalvěj brání pocení, je možné přidat pár lístků třeba do bot a tím tvorbu potu omezit.
●   Šalvěj není vhodná pro malé děti ani pro těhotné či kojící ženy, protože může omezovat tvorbu mléka. Problematická látka zvaná thujon ale z velké části vyprchá vařením.
● Šalvěj se kvůli své lehce trpké chuti dříve přidávala do nejrůznějších vín a vzhledem k dezinfekčním účinkům sloužil nálev také k umývání rukou.
●    Podle lidových pověr by měla šťáva ze šalvěje činit ženy plodnými.
●   Ze šalvěje je možné vytvořit vynikající aperitiv, který si zamilujete nejen vy, ale taky všichni vaši hosté. Stačí nechat macerovat šalvěj a skořici v červeném víně zhruba 10 dnů, poté dosladit medem podle chuti a výborný nápoj nejen do letních dnů je na světě.

Použité zdroje
[1] NEUGEBAUEROVÁ, Jarmila a Věra ŽĎÁRSKÁ. Léčivé rostliny pěstujeme - sbíráme - využíváme: kapesní průvodce zelenou medicínou. Praha: Arista Books, 2015. ISBN 978-80-87867-21-1.
[2] NARDO, Pierrette. Bylinky našich babiček. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-2496-3.
[3] STAŇKOVÁ-KRÖHNOVÁ, Magdaléna. Bylinky pro děti a maminky: praktické použití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi od jara do zimy. Praha: Grada Publishing, 2009-. ISBN 978-80-247-2312-9.
[4] KNAUEROVÁ, Marta a Jana DRNKOVÁ. Atlas bylin. Ilustroval Attila VÖRÖS. Brno: Edika, 2017. ISBN 978-80-266-1096-0.

Kde mě najdete

 

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení