India Darjeeling Ambootia Organic FF

BIO kvalita
Kód:04350
Dostupnost:Ihned
Dodavatel:Great Tea Garden s.r.o.
Země původu:Indie

India Darjeeling Ambootia Organic je indický černý čaj z letošní první sklizně. Tento létající čaj v bio kvalitě si Vás podmaní výtečnou, nasládlou chutí s ovocnými tóny, krémovou texturou a něžnou, květinovou vůní. Dopřejte si i Vy čaj, který pijí skuteční čajoví znalci!

Složení: indický černý čaj.

Podrobné informace >
od 139,00 Kč
120,87 Kč bez DPH
5.31€
Velkoobchodní cena po přihlášení

Indické čaje

V prvním jarním sběru letošního roku naleznete jemné čaje s nádherným aroma a plnou, velmi příjemnou chutí, které budou osvěžením pro Váš stůl. Vůně je svěže květinová, lehce nasládlá nebo i mírně kořeněná.

Indie je vedle Číny a Šrí Lanky největší producent čaje na světě. Čajový průmysl zde zaměstnává na dva miliony lidí a celková roční produkce se pohybuje mezi 800 až 900 tisíci tun. Čaje z Indie jsou v drtivé většině černé. Zelený čaj se ve větším množství vyrábí na severozápadě země a je určen hlavně pro afghánský a íránský trh. Kvalitnější zelené a částečně oxidované čaje se daří pěstovat v Darjeelingu. 

Darjeelingské černé čaje

Roční produkce nevelkého území na úpatí Himálaje kolísá mezi deseti a patnácti tisíci tunami. Hornaté prostředí Darjeelingu s nejistým klimatem donutilo zdejší pěstitele sázet spíš na kvalitu a výlučnost svých čajů než na množství. Ty nejslavnější z nich, jako např. North Tukvar, MimHimalaya Royal či Ging, lahodí uchu i srdci milovníka čaje, stejně jako Châteauneuf-du-Pape vinaři.

V celosvětovém měřítku jsou čaje z oblasti Darjeeling zcela mimořádné. Částečně je to důsledek některých originálních technologických postupů. Chuť lepších sort je lahodnou symfonií nejrůznějších aromatických akcentů - květinových, medových, ovocných, kořeněných, oříškových a mnoha dalších, to vše jen mírně podbarvené hladkým a bezchybným, někdy slabším jindy výraznějším tělem (tj. hlavní chuť).

Černý čaj - historie a zpracování

Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) - přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan), zatímco produkce jiných započala již v 17. století. Lze ale předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil.

Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tzn. částečně usušit, a to buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají právě během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, které "zvadnou" díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené. 

Svinuté čajové lístky se rozprostřou na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím "usmrceny", jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.

India Darjeeling Ambootia Organic je indický černý čaj z letošní první sklizně.

E-shop dodala firma   Liquid Design