Levandule

Levandule lékařská, latinsky označovaná jako Lavandula angustifolia (a v některých literaturách také jako Lavandula vera), je léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Je charakteristická zejména svojí velmi intenzivní vůní a tmavě fialovou barvou květů. Pro své pozitivní účinky se nejčastěji sbírá buď květ, nebo rovnou celá nať, protože zatímco květy obsahují primárně vonné silice, nať má vyšší obsah tříslovin. Celá rostlina obvykle dorůstá do výšky 60 až 120 cm.

Latinský název: Lavandula angustifolia

Využití a význam
Využití levandule je extrémně široké. Používá se nejčastěji na čaj (skvěle se kombinuje s meduňkou a mateřídouškou), který má díky účinným látkám z levandule zklidňující účinky a může tak pomoci s bolestmi břicha i migrénou. Kromě toho se také používá v kuchyni (levandule je nedílnou součástí provensálského koření) a vyrábí se z ní éterické oleje s lehce povzbuzujícími účinky.

Jak ho používat?
Pokud preferujete levandulový čaj, bývá doporučováno použít maximálně jednu čajovou lžičku této bylinky na celý nálev. Smícháním dvou lžic levandule s 200ml pramenité vody si ale můžete vyrobit i skvělou pleťovou vodu na mastnou pleť, stejně tak si můžete nálev z květů přidat i do koupele.

Zajímavosti o levanduli
●    Nálev z květů levandule přidávali do koupele již antičtí Římané. Tím si samotná bylina získala svůj název, lavare totiž znamená v překladu “umývat.”
●    Levandule se používá jako insekticid, odvar z ní je možné použít na mšice i mravence, levandulové květy prozměnu odpuzuje šatní moly.
●    Levandule dodá skvělé aroma olivovému oleji, octu i různým marmeládám. Využití v kuchyni se tedy rozhodně nemusíte bát.
●    Patří mezi významné medonosné rostliny
●    Přestože nejznámnější oblastí pro pěstování levandule je bezpochyby francouzské Provence, roste téměř v celé jižní Evropě.

Použité zdroje
[1] NEUGEBAUEROVÁ, Jarmila a Věra ŽĎÁRSKÁ. Léčivé rostliny pěstujeme - sbíráme - využíváme: kapesní průvodce zelenou medicínou. Praha: Arista Books, 2015. ISBN 978-80-87867-21-1.
[2] NARDO, Pierrette. Bylinky našich babiček. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-2496-3.
[3] STAŇKOVÁ-KRÖHNOVÁ, Magdaléna. Bylinky pro děti a maminky: praktické použití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi od jara do zimy. Praha: Grada Publishing, 2009-. ISBN 978-80-247-2312-9.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení