Lískové listí

Líska obecná je opadavý keř dorůstající standardně do výšky 3-4 metrů, výjimečně bývá i vyšší. Charakteristickými znaky stromu je hladká hnědo-šedá kůra, mírně chlupaté vejčité listy, podlouhlé jehnědy coby květy a malé hnědé oříšky coby plody. Z chemického hlediska jsou plody bohaté na tuky, některé vitamíny ze skupiny B i kyselinu listovou, listy pak obsahují silice, třísloviny, flavonoidy i glykosidy.

Latinský název: Corylus avellana

Využití

V případě lísky obecné se v běžné populaci nejčastěji využívají plody, tedy lískové ořechy obsahující zhruba 60% tuku. Ty je možné využít v kuchyni nasladko i naslano, velmi populární je například ořechové mléko. Lidové léčitelství preferuje používání listů a v omezeném množství pak kůry mladých větví. Díky obsahu glykosidů a příbuzných látek působí kůra i listy blahodárně na střevní peristaltiku - ovlivňují trávení, zabraňují vzniku průjmu a jsou lehce močopudné. 

Jak lískové listí používat?

V případě lískového listí a kůry se jako nejlepší jeví užívání nálevu. Na něj je vhodné podle dostupných informací použít dvě lžičky sušených lískových listů a 250 ml vroucí vody. Pro zevní použití, například při kožních problémech, ekzémech a hemoroidech, bývá většinou doporučován odvar. Díky mírnému působení drogy nejsou známy žádné vedlejší účinky a jak odvar (například v koupeli), tak nálev je možné používat i vícekrát denně.

Zajímavosti

  • Své latinské druhové jméno avellana získala líska podle italského města Avella, kde se líska pěstuje již od starověku.
  • Existuje mnoho různých kultivarů navzájem se lišících barvou listů i vzrůstem. Oříšky všech druhů jsou však jedlé.
  • V supermarketech neseženete plody lísky obecné, ale lísky největší (Corylus maxima) pěstované především v Turecku.

 

Použitá literatura
[1] Hazel Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database. Drugs.com | Prescription Drug Information, Interactions & Side Effects [online]. Copyright © 2020 Wolters Kluwer Health [cit. 14.08.2020]. Dostupné z: https://www.drugs.com/npp/hazel.html
[2] LÁNSKÁ, Dagmar. Plané rostliny v kuchyni. 3. vyd. Praha: Aventinum, 1993. ISBN 80-85277-45-x.