Lískové listí

Líska obecná je opadavý keř dorůstající standardně do výšky 3-4 metrů, výjimečně bývá i vyšší. Charakteristickými znaky stromu je hladká hnědo-šedá kůra, mírně chlupaté vejčité listy, podlouhlé jehnědy coby květy a malé hnědé oříšky coby plody. Z chemického hlediska jsou plody bohaté na tuky, některé vitamíny ze skupiny B i kyselinu listovou, listy pak obsahují silice, třísloviny, flavonoidy i glykosidy.

Latinský název: Corylus avellana

Využití

V případě lísky obecné se v běžné populaci nejčastěji využívají plody, tedy lískové ořechy obsahující zhruba 60% tuku. Ty je možné využít v kuchyni nasladko i naslano, velmi populární je například ořechové mléko. Lidové léčitelství preferuje používání listů a v omezeném množství pak kůry mladých větví. Díky obsahu glykosidů a příbuzných látek působí kůra i listy blahodárně na střevní peristaltiku - ovlivňují trávení, zabraňují vzniku průjmu a jsou lehce močopudné. 

Jak lískové listí používat?

V případě lískového listí a kůry se jako nejlepší jeví užívání nálevu. Na něj je vhodné podle dostupných informací použít dvě lžičky sušených lískových listů a 250 ml vroucí vody. Pro zevní použití, například při kožních problémech, ekzémech a hemoroidech, bývá většinou doporučován odvar. Díky mírnému působení drogy nejsou známy žádné vedlejší účinky a jak odvar (například v koupeli), tak nálev je možné používat i vícekrát denně.

Zajímavosti

  • Své latinské druhové jméno avellana získala líska podle italského města Avella, kde se líska pěstuje již od starověku.
  • Existuje mnoho různých kultivarů navzájem se lišících barvou listů i vzrůstem. Oříšky všech druhů jsou však jedlé.
  • V supermarketech neseženete plody lísky obecné, ale lísky největší (Corylus maxima) pěstované především v Turecku.

 

Použitá literatura
[1] Hazel Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database. Drugs.com | Prescription Drug Information, Interactions & Side Effects [online]. Copyright © 2020 Wolters Kluwer Health [cit. 14.08.2020]. Dostupné z: https://www.drugs.com/npp/hazel.html
[2] LÁNSKÁ, Dagmar. Plané rostliny v kuchyni. 3. vyd. Praha: Aventinum, 1993. ISBN 80-85277-45-x.

Kde mě najdete

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení