Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Barista jako profese: Co to obnáší?

Pokud chodíte do kaváren pravidelně, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že připravit dobrou kávu není ani zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Správné namletí kávy, optimální našlehání mléka nebo třeba délka extrakce v kávovaru jsou jenom jedny z mnoha věcí, na které je třeba dohlížet, když chcete podávat dobrou kávu. O to, aby byl výsledek co možná nejlepší, se stará barista, na jehož profesi se v tomto článku podíváme detailněji. 

Kdo je barista?

Samotné slovo barista je tak trochu jazyková hříčka, protože u nás má slovo bar zcela odlišný význam, než jaký má v Itálii, odkud slovo pochází. Jak definuje Ústav pro jazyk český, v italštině se jako bar označuje místo, kde se servírují různé druhy kávy a vyjma to také různé alkoholické i nealkoholické nápoje. Odborníci však také uvádí, že vzhledem k tomu, že slovo barista se používá také v angličtině, lze usuzovat, že se do češtiny dostalo spíše než z italštiny právě z angličtiny. Tak či tak, barista je označení pro odborníka na přípravu kávy a všechno, co s ní souvisí. I když to může znít jednoduše, ve skutečnosti by měl participovat třeba na:

  • výběru kávy, kterou budete v kavárně servírovat
  • čištění a údržbě veškerého příslušenství
  • přípravě veškerých káv v nabídce (od espressa přes filtry až po různé speciality s alkoholem)
  • kontrole správného mletí kávy 
  • zajištění optimálního našlehání mléka 
  • správného nastavení kávovaru

No a v praxi nad rámec péče o kávu a příslušenství baristé také mnohdy musí přijímat objednávky od zákazníků, kávu atraktivně naservírovat a také hosty obsluhovat. Tím spíše v menších kavárnách, které si nemohou dovolit platit jednoho člověka pouze na přípravu kávy. 

barista 1

Jak se stát baristou?

Pokud se chcete stát baristou, dobrou zprávou určitě je, že nemusíte absolvovat žádnou konkrétní školu, protože v České republice dokonce ani žádná taková neexistuje. Podobně jako pro práci barmana je ovšem i pro práci baristy dobré mít vzdělání v oblasti pohostinství, protože díky tomu získáte dobrý přehled o věcech jako je skladování potravin nebo příprava nápojů. I bez absolvování takového oboru je ale možné se bez obav stát baristou. V případě, že máte jinou profesi, můžete absolvovat rekvalifikační kurz, který vám zároveň může otevřít dveře k založení vlastní kavárny. I bez něj se však, pokud jste pro kávu dostatečně zapálení a máte možnost pravidelně trénovat, můžete stát skvělým baristou. Musíte ovšem počítat s tím, že je to poměrně náročná cesta, která vyžaduje hodně učení i v oblastech jako je pěstování a zpracovávání kávy, její pražení nebo třeba rozpoznávání senzorických vlastností nápojů. 

Na co se připravit?

Práce baristy umí být zábavná a neskutečně různorodá. Musíte se ale připravit na to, že je také náročná a vyžaduje příjemné vystupování, kreativitu při sestavování různých kávových drinků, ochotu zkoušet nové věci a samozřejmě také vytříbené chuťové pohárky, které je potřeba více či méně trénovat. V ideálním případě se pak barista o svou profesi také zajímá, a tedy navštěvuje například různé soutěže, kterých se i v Česku koná ročně poměrně dost. Nemusíte na nich nutně vystupovat a poměřovat své dovednosti s ostatními kolegy, minimálně účast na takové akci vám ale může alespoň částečně rozšířit obzory. 

barista 2

Kde začít? 

Jednou z mnoha výhod dnešní doby je opravdu snadný přístup k informacím a pokud se chcete stát baristou, není od věci začít studovat prostřednictvím různých knížek, sledováním videí a samozřejmě také prací s kávou. Objednejte si například více menších balení naší zrnkové kávy a pozorujte, jaký má která káva chuťový profil, jak se změní po přidání mléka nebo jak její chuť ovlivní hrubost mletí. I když začátky mohou být náročné, práce v kavárně je krásná a pokud cítíte, že by vás to mohlo bavit, držíme vám samozřejmě palce v dalším rozvoji.