Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kakaové boby: Všechno, co potřebujete vědět

Pokud pravidelně čtete naše blogové příspěvky, jistě víte, že věnujeme pozornost primárně kávě a čaji. Velmi zajímavou plodinou jsou ovšem i kakaové boby, protože kakao je zdrojem theobrominu, který může mít některé účinky velmi podobné kofeinu. V tomto článku se proto zaměříme na kakaové boby a představíme vám vše, co se hodí vědět. Na závěr vám pak samozřejmě doporučíme také konkrétní produkty. 

Jak kakaovník roste? 

Ze všeho nejdříve by stálo za to nahlédnout pod pokličku tomu, jak kakaovník vlastně vypadá a kde roste. Ve  skutečnosti je totiž zajímavé, že kakao roste v podobných zeměpisných šířkách jako káva - tedy konkrétně zhruba mezi obratníky raka a kozoroha - a mnohdy rostou dokonce v těsné blízkosti. Kakaovníky běžně dorůstají do výšky mezi 3 a 6 metry, ovšem některé mohou být vysoké klidně i přes 15 metrů. Na jednom takovém kakaovníku je až 50 lusků, přičemž každý lusk v sobě ukrývá zhruba 25 až 50 bobů. Stejně jako kávovníky, mají i kakaovníky celou řadu odrůd, přičemž mezi ty nejčastější patří forastero, trinitario a criollo. Největšími producenty kakaových bobů jsou Pobřeží slonoviny a Ghana, kteří si drží poměrně výrazný náskok před Ekvádorem, Kamerunem a Nigérií. 

kakaové boby 1

Od bobů k čokoládě

Stejně jako je zajímavá sklizeň u kávy, je zajímavá i v případě kakaa. Ze všeho nejdříve se z kakaovníků sklidí zralé lusky (nejčastěji mačetou), z nichž se vyloupnou boby, které se nechají několik dní fermentovat, k čemuž je zapotřebí vlhkost a teplo. Následně pak musí dojít k sušení, aby boby nezačaly plesnivět a jelikož mnoho malých producentů suší boby přímo na slunci, může to trvat klidně i týden. Následně pak kakaové boby podstupují pražení, které se nijak výrazně neliší od kávového pražení (výjimkou je samozřejmě tzv. raw kakao, které se nepraží). Společné mají i to, že pražení kakaa také často probíhá až v místě, kde se z něj nakonec vyrábí další produkty - stejně tak i my vozíme naši kávu z plantáží v originálních jutových pytlích a pražíme ji až v naší holešovické pražírně. Z kakaových bobů se pak následně vytvoří kakaová hmota, jejímž slisováním se oddělí kakaové máslo od kakaového prášku a tyto dvě suroviny se pak mohou dále používat. 

kakaové boby 2

Jaké kakao vybrat a jak ho připravit? 

Pokud hledáte kakao, které bude pocházet z ekologického zemědělství a na němž si pochutnáte, ať už budete připravovat nejrůznější dezerty, nebo ho budete pít jen tak, určitě doporučujeme 100% BIO kakao od německé společnosti Marc & Kay, která na kvalitu veškerých použitých surovin opravdu dbá. A kdybyste si náhodou chtěli připravit nápoj podle tradičního mayského receptu, určitě doporučujeme použít kromě kakaa ještě malou špetku chilli, trošku vanilky a nějaké sladidlo na zjemnění výsledné chuti. Někomu vyhovuje med, někdo raději sáhne po obyčejném bílém cukru a někdo preferuje například agávový nebo javorový sirup. V tomto směru je volba zcela na vás. Pokaždé si přitom zvládnete připravit lahodný nápoj, který bude mít ve srovnání s běžně dostupnými instantními produkty menší množství cukru a úžasnou intenzivní chuť. Pokud jste ale ani po přečtení tohoto článku na kakao chuť nedostali, určitě můžete vyzkoušet některý z našich úžasných čajů nebo čerstvých káv