Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kakao versus čokoláda: Jaký je rozdíl?

Když se řekne kakao, většina lidí si představí primárně sladký nápoj, který připravuje především dětem třeba jako součást snídaně. V jádru však kakao nemusí být ani slazené, ani pro děti. Ba naopak, dospělí si na něm mohou pochutnat podobně jako na kávě, přičemž i kakao má své nesporné benefity, stejně jako řadu zajímavých a potenciálně prospěšných látek. 

Co je kakao vlastně zač? 

Podobně jako se káva připravuje zpracováním kávových třešní, se i kakao připravuje dalším zpracováním kakaových bobů. Uvnitř bobů jsou totiž obsažena semena, která se vyloupou a následně zpracují. Podobně jako káva se i kakao musí pražit, aby co nejlépe vynikla jeho chuť. Rozdíl je v tom, že kakao se pak obvykle ještě mele na tzv. kakaovou hmotu, ze které se později může získat kakaové máslo a kakaový prášek. Pokud by vás zajímal čistě obsah potenciálně prospěšných látek, jeví se jako nejlepší syrové kakaové boby, které neprošly pražením a obsahují tak velkou porci různých antioxidantů, enzymů, vitamínů i minerálů. Špatně na tom není ani kakao, ovšem vzhledem k určitému stupni zpracování je jeho nutriční profil logicky lehce horší. 

kakao vs čokoláda 1

Jak si vede čokoláda?

Čokoláda, kterou můžete ve formě tabulek koupit snad v každém supermarketu, představuje ve své podstatě kombinaci kakaa a tuku. V mnoha produktech pak navíc figuruje samozřejmě ještě cukr a případně nějaká další dochucovadla. Když v supermarketu uvidíte například 80% čokoládu, znamená to, že má čokoláda osmdesát procent kakaové sušiny, která je tvořena kakaovým práškem a kakaovým máslem. Zajímavé přitom je, že zatímco v případě prémiových čokolád se jako výchozí surovina používají přímo kakaové boby (obsahující máslo i prášek), u levných čokolád dochází k tomu, že prodejci mohou používat méně kvalitní tuky a pouze odtučněný kakaový prášek. Dvě různé čokolády s totožným obsahem kakaové sušiny tak mohou chutnat velmi odlišně.

kakao vs čokoláda 2

A co horká čokoláda? 

Pro přípravu horké čokolády většinou seženete různé již připravené směsi, které děti obvykle mají opravdu rády. Problém je ale v tom, že třeba u instantních kakaových nápojů může až 80 % produktu tvořit cukr, což samozřejmě není úplně nejlepší. A zatímco dětem to obvykle vůbec nevadí, mnoho dospělých právě sladká chuť dost zásadně odrazuje. Pokud je to i váš případ, rozhodně bychom vám rádi doporučili 100% bio kakao od německého výrobce Marc & Kay. To obsahuje jen a pouze bio kakao, které si může každý dochutit přesně podle svých preferencí. Chutná tedy dobře třeba jen s malým množstvím vanilkového cukru, medu, nebo javorového sirupu a dokonce se dá bez problémů použít také do vaření. A jakmile ho jednou vyzkoušíte, sami uvidíte, že rozdíl mezi tímto kakaem a zmíněnými přeslazenými produkty je opravdu výrazný. V případě, že byste nicméně chtěli již připravenou směs, můžete sáhnout i po některém z dalších produktů od zmíněné společnosti. Za vyzdvihnutí stojí Choco Orange nebo Choco Mint, přičemž základem obou produktů je třtinový cukr z ekologického zemědělství, kakaový prášek (taktéž z ekologického zemědělství) tvořící více než 40 % produktu a přírodní aroma. Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z produktů, měli byste mít na paměti, že obsahují více kakaa než řada mnohých produktů ze supermarketů a to navíc v opravdu vysoké kvalitě. Nehledě na to, že theobromin může mít některé účinky podobné kofeinu, takže svůj ranní šálek kávy můžete s klidem vyměnit za kakao. Připravit si ho můžete třeba podle některého z našich receptů