Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Red Eye: Proč vyzkoušet kávu populární v Americe?

Z běžného espressa se dá připravit obrovské množství různých nápojů a zatímco některé z nich, jako je například lungo, ristretto nebo třeba doppio, zná snad každý, jiné u nás příliš známé nejsou. Mezi nepříliš populární drinky patří bezpochyby i red eye, tedy v překladu zarudlé oko. Tento drink je však populární napříč spojenými státy, protože využívá mimo jiné i překapávanou kávu, která je obecně velmi oblíbená. V tomto článku vám tuto kávu představíme o něco detailněji. 

Co je to red eye?

Když si chcete připravit kávu, máte zpravidla dvě možnosti. Můžete sáhnout po klasickém espressu, které se připravuje nejčastěji pomocí pákového kávovaru, nebo si můžete dát filtrovanou kávu získanou pomocí aeropressu, dripperu nebo třeba chemexu. Red eye (tedy v překladu zarudlé oko) je ale nápoj, který kombinuje obě dvě tyto kávy do jedné, což je na něm zajímavé. Postup přípravy je poměrně jednoduchý, protože stačí vzít jednu porci espressa a nalít na ni požadované množství filtrované kávy připravené tak, jak to máte rádi. 

red eye 1

Varianty red eye

Pokud vás red eye na první pohled zaujalo, měli byste vědět, že to není ani zdaleka jediná existující varianta. Red eye je totiž označení pro jednu porci espressa smíchanou s libovolným množstvím překapávané kávy. Pokud místo jedné ale použijete rovnou dvě porce espressa, dostanete drink známý jako black eye, tedy černé oko. A když použijete rovnou tři porce espressa, říká se tomu rovnou dead eye, tedy mrtvé oko. V takovém případě byste ale jedinou porcí kávy mohli překročit doporučený denní příjem kofeinu, takže upřímně řečeno už takto silnou kávu ani nedoporučujeme. Vyzkoušejte nejprve red eye a dost možná přijdete na to, že je zcela dostačující. 

Pod jakými názvy je k dostání?

Spojené státy jsou samozřejmě velmi rozlehlé a pokud byste všude sehnali red eye pod stejným názvem, bylo by to možná až příliš jednoduché. Z toho důvodu používají v různých státech svá vlastní označení a pro zajímavost se hodí uvést, že v Kansasu je známý pod názvem oil spill, tedy “ropná skvrna”, v severní Kalifornii se zase používá název train wreck, tedy trosky vlaku. Ačkoliv původ těchto názvů je mnohdy nejasný, působí velmi zajímavě. Když se dostanete do situace, že nebudete v zahraničí některému názvu rozumět, raději se zeptejte obsluhy, než abyste byli později překvapení. 

red eye

Proč ho vyzkoušet?

Jedním z důvodů, proč red eye vyzkoušet, je rozhodně obrovský obsah kofeinu, díky kterému vás tahle káva skutečně dokáže postavit na nohy. Není to ale zdaleka jediný důvod a překvapivě dobrá je i chuť takového nápoje. Velikou výhodou totiž je, že můžete míchat různě chutnající kávy dohromady a zkoušet, jak bude výsledný blend chutnat. Můžete si vybrat, zda použijete například dvě kávy s podobným chuťovým profilem (nebo zda budete dokonce připravovat red eye jen z jedné kávy), nebo jestli sáhnete po dvou diametrálně odlišných arabikách. Možností máte zkrátka a dobře celou řadu a záleží jen na vás, jak se rozhodnete. Přesto ale doporučujeme vybrat třeba dvě kávy z naší sekce zrnkové arabiky, kde najdete více než sedm desítek káv z celého světa a s jejich pomocí red eye vyzkoušet. Nebo můžete počkat, až na tuto kávu třeba narazíte v nějaké kavárně.