Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Arabica vs robusta: jaké jsou rozdíly a která má víc kofeinu?

Když se řekne káva, většina lidí si vybaví karamelově pražená zrna s neodolatelnou vůní. Víte ale, že existují vyšší desítky různých kávovníků produkující velmi odlišně vypadající i chutnající kávu? Navzdory výrazným odlišnostem však naprostou většinu světové produkce kávy pokrývají pouze dva druhy kávovníků – arabský a statný. V tomto článku vám je představíme detailněji a řekneme si, jaké jsou nejvýraznější rozdíly mezi arabikou a robustou. 

Co je arabica? 

Začít bychom rozhodně měli výběrovou arabikou, která je mezi kávovými fanoušky populárnější a věnuje se jí proto značná péče. Důvod je prostý – káva z tohoto kávovníku má ze všech druhů snad ty nejlepší chuťové vlastnosti. Nabízí v závislosti na geografických podmínkách a zpracování opravdu různorodou paletu chutí, takže některé zahrnují spíše tóny čokolády a karamelu, zatímco jiné v sobě mísí například tóny ovoce, květin nebo oříšků. Je výborná například pro přípravu espressa, kdy skvěle vynikne její chuť. Ve srovnání s robustou má zhruba poloviční obsah kofeinu, což je výhoda zejména pro citlivější konzumenty kávy, protože při použití velkého množství robusty byste mohli zaznamenat i některá negativa nadbytečného příjmu kofeinu. Když dojde řeč na výběrovou arabiku, musíte však počítat také s vyšší cenou, protože arabica je náročnější na pěstování a vyžaduje větší nadmořskou výšku i důslednější ochranu před případnými škůdci. 

arabica vs robusta 1

Co je robusta? 

Kávovník statný (coffea canephora) je pak do jisté míry opakem zmíněné arabiky. Stačí mu i nižší nadmořské výšky, takže se může pěstovat i v takových oblastech, kde by se běžné arabice příliš nedařilo. Je také podstatně odolnější vůči škůdcům a jelikož nevyžaduje takovou péči, je samozřejmě k dispozici za podstatně nižší cenu, než za jakou seženete dobrou arabiku. Její chuťový profil je ovšem velmi plytký, namísto pestré palety chutí vás u většiny komerčně dostupné robusty čekají hrubé tóny dřeva, papíru i zeminy, což pro většinu lidí není žádný chuťový zážitek. Mnoho vyprodukované robusty pak představuje tzv. komoditní kávu, o které jsme u nás na webu napsali samostatný článek. Na burze ji pak jako komoditu nakupují velké společnosti a část robusty se používá do různých směsí na espresso nebo na výrobu instantní kávy. Do zmíněných směsí se robusta přidává primárně kvůli vysokému obsahu kofeinu – mnohdy se používá poměr arabiky a robusty 80:20, ovšem řada lokálních pražíren zkouší i vlastní poměry. 

arabica vs robusta 2

Jaká je lepší? 

Mezi arabikou a robustou jsou obrovské rozdíly. Jeden kávovník statný zvládne vyprodukovat až 18 kg kávy, kdežto kávovník arabský jen asi 5 kg. A ačkoliv robusta se pěstuje ve velkém a zvládne zastoupit až čtvrtinu světové produkce kávy, jen jedno jediné procento vyprodukované robusty připadá na výběrovou robustu. Nutno však dodat, že poptávka po výběrové robustě, stejně jako po výběrové arabice, v posledních letech roste a je tak možné, že za pár let ji budeme vnímat úplně jinak. Aktuálně však robusta podle nás má smysl maximálně tak jako zmíněné aditivum do směsí na espresso. Samotnou ji příliš nedoporučujeme kvůli horšímu chuťovému profilu a zbytečně vysokému obsahu kofeinu. Robusta se vzhledem ke svým vlastnostem hodí primárně na výrobu instantní kávy, ale jakmile si chcete dopřát dobré espresso nebo třeba kávu z moka konvičky, určitě doporučujeme preferovat spíše arabiku. Ostatně právě proto u nás na webu najdete v sekci čerstvé kávy z celého světa desítky různých arabik a žádnou robustu. Dokonce i naše instantní káva je vyrobena z kvalitní arabiky a nikoliv z robusty.