Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak vybrat správný šálek na kávu?

Ať už máte vlastní kavárnu, a nebo si jen rádi pochutnáte na kávě v pohodlí vlastního domova, jistě víte, že nedílnou součástí kávy je také šálek, který dokreslí pohodovou atmosféru. Správný šálek ale neplní jen estetickou roli, nýbrž by měl nápoj udržet dlouho teplý a zároveň dobře uchovat jeho aroma. V tomto článku vás provedeme výběrem správného šálku do kavárny i na doma a prozradíme také, jakou kávu ho naplnit. 

Nejlepší materiál? Jednoznačně porcelán!

Pro začátek by bylo rozhodně ideální si říct, jaký materiál je pro šálky na kávu nejlepší. Jistě nám totiž dáte za pravdu, že třeba pivo z plastového kelímku nechutná zdaleka tak dobře, jako do správně připraveného skla. A stejné je to s kávou, protože materiál by měl nápoj udržet dlouho teplý, měl by být odolný, snadno udržovatelný a neměl by nijak negativně ovlivňovat chuť kávy. Přesně takovým materiálem je porcelán, se kterým se dnes setkáte v mnoha kavárnách, a to navzdory vyšší pořizovací ceně. Špatnou volbou ovšem nejsou ani skleněné šálky, které by však měly být dostatečné tlusté. V nich se servíruje například latté nebo flat white a vizuální efekt je bezkonkurenční. Levné sklo se ovšem má tendenci velmi rychle nahřát a následně také rychle zchladnout, což pro ty z vás, kteří si kávu vychutnávají déle, není úplně ideální. Poměrně rychle chladnou také keramické šálky, které jsou navíc velmi křehké, takže třeba do kavárny nejsou úplně skvělou volbou, byť se s nimi můžete, i vzhledem k nižší pořizovací ceně, čas od času setkat. 

šálek na kávu 1

A jaký tvar vybrat?

Důležité je kromě materiálu řešit také tvar šálku. V ideálním případě by měl mít šálek lehce tlustější stěny, aby déle udržel teplo a rozměrově by měl vyhovovat parametrům vašeho kávovaru, protože jinak se vám do něj bude káva připravovat velmi obtížně. Důležité je také vybrat správnou šířku, protože v širších šálcích se vám bude lépe dělat například latte art, ale zase bude káva o něco rychleji chladnout a crema nemusí vydržet tak dlouho. Je proto dobré zvolit nějaký kompromis, který vám bude vyhovovat. Zároveň je dobré vzít v úvahu, jakou kávu nejraději pijete a zvolit odpovídající objem šálku. Zatímco na espresso běžně stačí hrneček o objemu 60 až 90 ml, na takové latté to může být až 250 ml. Do kavárny se proto rozhodně hodí si připlatit za více dostupných velikostí šálků a ideálně také zvolit takové, které jsou designově atraktivní. Pokud si na vizuální stránce příliš nepotrpíte, můžete zvolit i jednodušší provedení, ovšem vybírat levnější materiály a nevhodné tvary nedoporučujeme ani pro přípravu kávy v domácích podmínkách. 

šálek na kávu 2

Co je v šálku, to se počítá

V dnešní době není problém najít celou řadu designových obchodů, které se zaměřují na kvalitní kávové šálky a samozřejmě nabízí jak velkoodběry pro majitele kaváren, tak i maloobchod pro ty z vás, kteří chtějí pár hezkých barevných šálků pouze do vlastní domácnosti. Nezapomínejte však na to, že kromě vhodného šálku je důležité také to, jakou kávou si svůj nový hrníček naplníte. A když přijde řeč na kávu, jsme odborníci - i proto v naší nabídce čerstvých káv najdete desítky různých arabik z mnoha koutů světa.