Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Arabský pudink: Kde se vzal a proč ho vyzkoušet?

Pokud jste již někdy cestovali do některé z arabských zemí, možná jste se tam setkali s tzv. arabským pudinkem, kterému se v závislosti na lokalitě říká také sahleb, sahlap nebo třeba sachlab. V tomto článku se podíváme na to, co je takový pudink zač, jak chutná i co od něj vlastně můžete očekávat. 

Co je sahlep?

Arabský pudink sahlep je ve své podstatě mléčný nápoj, který na vás může vzhledově působit jako kombinace našeho vanilkového pudinku a mléčné kaše, přičemž v zemích jako je Turecko jej seženete mnohdy servírovaný v šálku s trochou skořice na ozdobení. A ačkoliv se povětšinou servíruje horký, na což v teplých letních měsících nemusí mít každý tak úplně chuť, určitě ho alespoň jednou doporučujeme vyzkoušet. Dá se totiž sehnat i v běžných pouličních stáncích a mezi místními má zakořeněnou velkou popularitu, protože věří v jeho schopnost pomáhat s respiračními onemocněními nebo dokonce i s trávením. Mnoho lidí si ho ale dopřává i kvůli skvělé chuti, a právě proto se dostal také do mnoha lokálních čajoven, kde si na něm můžete pochutnat. 

Sahlep

Z čeho se sahlep vyrábí? 

Sahlep se dnes více nebo méně pije na celém Blízkém východě a má tradiční recepturu, od které se ale bohužel muselo v posledních letech trochu opustit. V původním receptu totiž figurují hlízy některých druhů orchidejí, zejména pak vstavače mužského, což je vytrvalá bylina spadající do této čeledi. Ty se po sklizni musí povařit, aby ztratily hořkost a následně se nechají usušit a namelou se. Takto zpracovaný prášek vydrží při dobrém uskladnění klidně i několik let a až si ho chcete připravit, stačí jej smíchat s mlékem a cukrem a povařit znovu. V Česku, stejně jako v dalších zemích, je ale tato rostlina chráněna zákonem, a proto se dnes s práškem obsahujícím původní surovinu téměř nesetkáte. Namísto toho se prodává její náhražka, která je po chuťové stránce téměř identická, ale již neobsahuje zmíněné orchideje.

Z čeho je sahlep dnes? A jak na něj? 

Když se podíváte na složení našeho arabského pudinku, můžete si všimnout, že v něm figuruje cukr, aroma originálního sahlabu a jedlá pryskyřice. Chuťově je tak produkt téměř identický s původním sahlepem, ovšem ve složení již zmíněná orchidej nefiguruje. Jeho příprava je však stále naprosto jednoduchá a zvládnete si ho bez obav připravit i bez drahého vybavení. Stačí pouze odměřit dvě až tři čajové lžičky produktu, rozmíchat je ve 200 ml teplého mléka a míchat zhruba 5 minut. Sahlep přidávejte do mléka až ve chvíli, kdy bude opravdu teplé a teplotu se snažte udržovat – mléko by při přípravě rozhodně nemělo vřít, protože to se může negativně promítnout do jeho chuťových vlastností. Po pěti minutách je dobré sahlep stáhnout z plotýnky a nalít do šálku. Na dozdobení se používá nejčastěji skořice, ovšem můžete se setkat také s přidáváním nasekaných pistácií nebo jiných oříšků. 

sahlep 1

Jaký sahlep vybrat? 

Při výběru sahlepu bychom rozhodně doporučovali náš již zmíněný arabský pudink, který sice neobsahuje původní surovinu, ale chuťově je naprosto dokonalý. Pokud byste nutně chtěli ochutnat originální recepturu, můžete se s ní stále ještě setkat v některých ze zmíněných zemí, kde má dlouhou historii. Vzhledem k tomu, jak ohrožené však vstupní suroviny jsou, je podle nás lepší zůstat věrný chuťově identické alternativě, kterou žádné rostlině neublížíte.