Skořice

Skořicovník cejlonský je stálezelený strom (v některých případech keř) dorůstající typicky do výšky až 50 metrů. Charakteristickým znakem skořice jsou vonné listy, trojčetná okvětí a jednoduché vstřícné či střídavé listy. Největší význam z hlediska lidské konzumace má kůra skořicovníku, která se již od 16. století, kdy byla poprvé zavlečena do Evropy, používá jako koření do jídla i jako vykuřovadlo při různých magických rituálech.

Latinský název: Cinnamomum zeylanicum

Využití
Z chemického hlediska obsahuje kůra skořicovníku sliz, silice, třísloviny a kyselinu skořicovou. V lidovém léčitelství našla pro svůj velmi univerzální efekt hned celou řadu využití, především se používá na podporu trávení či vykašlávání, má antibiotické působení a podporuje správnou činnost krevního oběhu. Esenciální olej pak bývá velmi často doporučován při revmatických problémech.

Jak skořici používat?
Pravděpodobně nejběžnější je využití skořice v kuchyni. Mletá se může používat do různých ovesných či vločkových kaší, hodí se do jogurtu i do nejrůznějších pečených receptů. Velmi snadná je i příprava čaje na optimalizaci trávení, kdy bývá doporučováno zalít lžičku skořice šálkem vroucí vody a louhovat zhruba 10 minut. Pokud do takovéhoto nálevu přidáte i hřebíček, je možné vytvořit efektivní kloktadlo při zánětech dásní či bolestech zubu.

Zajímavosti o skořici
●     Podle některých zdrojů existuje až 350 různých druhů skořicovníku.
●     Skořice je jedno z nejstarších používaných koření, o jeho použití se zmiňuje dokonce i Bible (například Ezechiel 27:19).
●     Čerstvě mletá skořice má nezapomenutelně intenzivní aroma. Po několikatýdenním uzavření v sáčku ale vůně začne slábnout.
●     90% skořice na českém trhu představuje skořice dovezená z Číny. Ta má ale několikanásobně vyšší obsah kumarinu blokující maximální rozvoj chuti. Pokud si koupíte pravou cejlonskou skořici, chuť bude mnohem intenzivnější a aroma výraznější.

Použitá literatura
[1] STAŇKOVÁ-KRÖHNOVÁ, Magdaléna. Bylinky pro děti a maminky: praktické použití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi od jara do zimy. Praha: Grada Publishing, 2009-. ISBN 978-80-247-2312-9.
[2] VALÍČEK, Pavel a kol. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-0939-6.