Skořice

Skořicovník cejlonský je stálezelený strom (v některých případech keř) dorůstající typicky do výšky až 50 metrů. Charakteristickým znakem skořice jsou vonné listy, trojčetná okvětí a jednoduché vstřícné či střídavé listy. Největší význam z hlediska lidské konzumace má kůra skořicovníku, která se již od 16. století, kdy byla poprvé zavlečena do Evropy, používá jako koření do jídla i jako vykuřovadlo při různých magických rituálech.

Latinský název: Cinnamomum zeylanicum

Využití
Z chemického hlediska obsahuje kůra skořicovníku sliz, silice, třísloviny a kyselinu skořicovou. V lidovém léčitelství našla pro svůj velmi univerzální efekt hned celou řadu využití, především se používá na podporu trávení či vykašlávání, má antibiotické působení a podporuje správnou činnost krevního oběhu. Esenciální olej pak bývá velmi často doporučován při revmatických problémech.

Jak skořici používat?
Pravděpodobně nejběžnější je využití skořice v kuchyni. Mletá se může používat do různých ovesných či vločkových kaší, hodí se do jogurtu i do nejrůznějších pečených receptů. Velmi snadná je i příprava čaje na optimalizaci trávení, kdy bývá doporučováno zalít lžičku skořice šálkem vroucí vody a louhovat zhruba 10 minut. Pokud do takovéhoto nálevu přidáte i hřebíček, je možné vytvořit efektivní kloktadlo při zánětech dásní či bolestech zubu.

Zajímavosti o skořici
●     Podle některých zdrojů existuje až 350 různých druhů skořicovníku.
●     Skořice je jedno z nejstarších používaných koření, o jeho použití se zmiňuje dokonce i Bible (například Ezechiel 27:19).
●     Čerstvě mletá skořice má nezapomenutelně intenzivní aroma. Po několikatýdenním uzavření v sáčku ale vůně začne slábnout.
●     90% skořice na českém trhu představuje skořice dovezená z Číny. Ta má ale několikanásobně vyšší obsah kumarinu blokující maximální rozvoj chuti. Pokud si koupíte pravou cejlonskou skořici, chuť bude mnohem intenzivnější a aroma výraznější.

Použitá literatura
[1] STAŇKOVÁ-KRÖHNOVÁ, Magdaléna. Bylinky pro děti a maminky: praktické použití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi od jara do zimy. Praha: Grada Publishing, 2009-. ISBN 978-80-247-2312-9.
[2] VALÍČEK, Pavel a kol. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-0939-6.

Kde mě najdete

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení