Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Může se káva zkazit? Jak tomu předejít?

Jistě vám nemusíme vysvětlovat, že každý produkt se dříve nebo později může zkazit a stát se nepoživatelným. Zatímco některé potraviny podléhají zkáze relativně rychle, jiné dokáží vydržet klidně i v řádu několika let. Jak si ale vede káva? Může se zkazit? A dá se doba, po kterou je dobrá, nějakým způsobem prodloužit? Na to všechno se podíváme v tomto článku. 

Může se káva zkazit? 

I když si to mnoho lidí vůbec neuvědomuje, káva se, jako víceméně kterákoliv jiná potravina, zkazit může. A důvod je prostý – pražená kávová zrna přirozeně obsahují oleje, které mají tendenci oxidovat, když jsou vystaveny působení vzduchu. Právě kyslík je přitom základním činitelem ovlivňujícím rychlost tohoto procesu. Pokud necháte kávu v původním dobře těsnícím obalu, celý proces bude značně pomalejší a i když chuť a vůně kávy může po čase lehce vyčpět, dokud zůstane bez přístupu kyslíku, nezkazí se natolik, aby nebyla nepoživatelná. Takto vydrží klidně i několik let a pokud jste ji správně skladovali, bez problémů by se měla dát vypít i po vypršení doby minimální trvanlivosti. Nečekejte od ní ovšem žádný chuťový zázrak, spíše bude chuť hodně plytká a nevýrazná s vyčpělým aroma. 

může se káva kazit 1

A jak je na tom po načnutí? 

Jakmile kávu jednou načnete a vytáhnete z originálního obalu a dostane se do ní vzduch, začne se zákonitě její kvalita lehce zhoršovat. Pokud nedojde k nějaké katastrofě, která by například na několik sezón znemožnila dodávky čerstvé kávy na trh, měla by otázka spíš než "Jak dlouho káva vydrží?" znít "Jak dlouho káva vydrží dobrá?" A pravda je taková, že káva je vůbec nejlepší po tzv. degassingu, během kterého z kávy odejdou přebytečné nežádoucí látky vzniklé při pražení. Zhruba za dva až tři týdny od upražení (v závislosti mimo jiné na intenzitě pražení) je tedy káva vůbec nejlepší a pokud ji máte načnutou, s každým týdnem se bude její chuť zhoršovat. Jak jsme psali v samostatném článku o trvanlivosti čaje a kávy, i dobře skladovaná káva vydrží asi měsíc a poté začne chuť lehce degradovat.

Jak poznat zkaženou kávu? 

Pokud kávu skladujte alespoň trochu rozumně, nezkazí se v pravém slova smyslu. Nebude na ní plíseň a nebude ani nijak nepříjemně zapáchat. A co víc, dost možná vám z prošlé kávy ani nebude špatně. Ve skutečnosti to tak znamená, že ani kávu zakoupenou před několika lety nemusíte mít strach vypít, dokud na první pohled špatně nevypadá nebo nevoní. Je však dobré říct předem, že na takové kávě si s největší pravděpodobností absolutně nepochutnáte. 

může se káva kazit 2

Kávu nakupujte v menších baleních 

Důležité je říct, že pokud si chcete pití kávy opravdu užít, je asi nejlepší nakupovat pravidelně čerstvou kávu. Jestli chcete mít doma nějakou zásobu pro případ nouze, klidně si kupte nějakou dobře zabalenou supermarketovou kávu, která v nějaké obstojné kvalitě vydrží zabalená i několik měsíců či dokonce let. Na přípravu kávy, na kterou se budete každý den těšit,, je však lepší použít třeba některou z našich čerstvých káv, které si můžete objednat již ve velikostech od 100 gramů a které pražíme až v naší holešovické pražírně. Lepší je tak objednávat kávu pravidelně po menších baleních spíše než doplnit zásoby jednou ročně.