Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Alžírská káva: Co je zač a jak na ni?

U nás v Česku máme mnohdy ve zvyku přebírat nejrůznější tradice ze světa a lehce si je modifikovat k obrazu svému. Typickým příkladem je třeba český turek, který s originální tureckou kávou z džezvy nemá příliš mnoho společného. A podobně je tomu také u alžírské kávy, kterou v téhle severoafrické zemi pod tímto názvem nejspíš neseženete. Vzhledem k její popularitě se ale rozhodně hodí věnovat alžírské kávě také samostatný článek. 

Co je to alžírská káva? 

Alžírská káva je ve skutečnosti velmi jednoduchý kávový nápoj, který se skládá jen a pouze ze tří ingrediencí – ze šlehačky, kvalitní kávy a dobrého válečného likéru. Nejčastěji se setkáte se servírováním do vyšší průhledné sklenice, ve které skvěle vyniknou jednotlivé vrstvy oddělené od sebe. Ačkoliv alžírská káva rozhodně nepochází z Alžírska, je po světě poměrně rozšířená a to pod názvem eggnog coffee, které také používá jako základ vaječný koňak a které je oblíbené zejména před Vánocemi. Zvláštní na této kávě je také nejasný původ. Přestože s největší pravděpodobností tato káva vznikla na našem území pouhým přidáním dobře dostupného vaječného likéru do již existující vídeňské kávy, těžko soudit, proč dostala jméno po jedné z afrických zemí. I přesto ale zůstává velmi dobrou kávou, která stojí za vyzkoušení. 

alžírská káva 1

Jak si alžírskou kávu připravit? 

Jak jsme již předeslali dříve v tomto článku, alžírská káva je skutečně jednoduchý kávový nápoj, který si doma zvládnete připravit bez jakýchkoliv problémů. Základem by měla být vždy vhodná sklenice, ideálně z tlustého skla. Pokud ovšem takovou nemáte, postačí i jakýkoliv větší šálek na kávu. Do připravené sklenice pak stačí nejdříve umístit 20 až 40 ml vaječného koňaku, ten zalít asi 60 ml připravené kávy a navrch zbývá ozdobit kvalitní šlehačkou. V některých kavárnách se také můžete setkat s čokoládovými hoblinkami nebo skořicí nasypanými na šlehačce, ovšem nutnost to rozhodně není. 

alžírská káva 2

Jak připravit kávu? 

Jedinou komplikací, která vás může v receptu překvapit, je správná příprava kávy. Často se můžete setkat s doporučením, že nejlepší do tohoto receptu je espresso lungo, tedy prodloužená varianta espressa obsahující více vody. A my musíme uznat, že espresso je do alžírské kávy skvěle, ovšem vyžaduje, abyste doma měli buď automatický, nebo rovnou pákový kávovar, což je poměrně náročná investice. Můžete však být v klidu, silná a chuťově výrazná káva se dá bez obav připravit i pomocí moka konvičky, která je násobně levnější a hodí se i do menších kuchyní, kam často obrovské kávovary nejdou umístit. Pokud si na kávě až tolik nepotrpíte a nevadí vám, že bude třeba o něco slabší, můžete využít i filtrovanou kávu nebo například frenchpress. Dobré je však myslet mimo jiné na to, že kávy nebudete potřebovat až tak moc, naprosto dostačujících je zmiňovaných 60 ml. 

Nezapomeňte na kvalitní suroviny 

Pokud si chcete alžírskou kávu připravit, nezapomeňte na to, že určující vliv mají kvalitní suroviny, bez kterých dobrou kávu zkrátka a dobře nepřipravíte. Spíše než po komerčních vaječných likérech doporučujeme sáhnout po domácím vaječňáku nebo koupit nějaký poctivý produkt. To stejné ovšem platí i o kávě. Schválně zkuste místo supermarketových káv sáhnout po některé z našich čerstvých arabik z celého světa a přesvědčte se, že rozdíl je opravdu znatelný.