Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

North Tukvar: Naprosto jedinečný indický darjeeling

Pokud máte rádi černé čaje, jistě vám nemusíme zdlouhavě představovat darjeeling. Tento čaj pocházející ze stejnojmenného regionu v Západním Bengálsku roste na úpatí Himalájí a nabízí opravdu jedinečný chuťový profil, který se liší mimo jiné v závislosti na období sklizně. A ačkoliv o tomto čaji jsme vás již informovali v jednom z předchozích článků na našem blogu, tentokrát bychom vám rádi představili specifické čaje z čajové zahrady zvané North Tukvar, která produkuje řadu opravdu zajímavých čajů. 

Co je North Tukvar?

Jak jsme již částečně nastínili v úvodu, hlavním tématem dnešního článku bude čajová zahrada North Tukvar, jejíž název můžete vidět hned na několika indických čajích z naší nabídky. Na této zahradě je zajímavé především to, že byla založena již v roce 1852, což z ní činí jednu z vůbec prvních čajových zahrad v této lokalitě. První čtyři roky své existence fungovala primárně na experimentální bázi a v roce 1856 poprvé spustila také komerční produkci. Z celkové rozlohy 195 hektarů pokrývají čajové plantáže hned 187 hektarů, takže o čajovníky zde opravdu není nouze. Zajímavá je na této zahradě rovněž nadmořská výška, protože čajovníky se zde pěstují zhruba od 460 do 850 metrů nad mořem, což z ní dělá jednu z níže položených zahrad v rámci regionu Darjeeling. Podle oficiálních stránek majitele této zahrady představuje hrubý výnos plantáží 110 tun čaje ročně a za obzvláště kvalitní bývají považovány čaje z první sklizně (tzv. first flush, někdy označované pouze pod zkratkou FF). 

north tukvar 1-min

Jak čaje z North Tukvar chutnají? A jak je připravit?

Čaje z North Tukvar patří v rámci regionu Darjeeling k velmi zajímavým čajům, které nabízejí rozmanitý chuťový profil a komplexní aroma. Lístky jsou často větší a mají tmavě hnědou barvu. V chuti se pak mohou objevovat velmi jemné nuance zralého ovoce, medu i květin. Jak jsme již předeslali v předchozím odstavci, obzvláště ceněné jsou pak čaje z první sklizně, protože nabízí o něco jemnější chuťový profil. Nálevy z této sklizně jsou svěží a lehké, přičemž často v sobě snoubí jemnější náznaky květin a ovoce. Naproti tomu čaje z druhé sklizně jsou o něco hutnější, s více komplexními tóny a tmavší barvou nálevu. 

Co se týče přípravy, darjeelingy nevyžadují žádnou speciální péči a pokud se budete držet obecně platných pouček, které říkají, že pro černé čaje je možné použít klidně i vroucí vodu, zatímco pro zelené vodu o teplotě kolem 80 stupňů Celsia, připravíte si opravdu vynikající nálevy. Na druhou stranu pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet i černý darjeeling z první sklizně zalít vodou o nižší teplotě, čímž chuťový profil získá lehce odlišné charakteristiky. Doba louhování závisí primárně na vašich chuťových preferencích, pro začátek může být dostačující jen čas mezi jednou a dvěma minutami, ovšem pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete ji prodloužit. Na jeden litr vody doporučujeme použít 12 gramů čaje, na přípravu jednoho 250ml šálku budou tedy dostačující 3 gramy čaje. 

north tukvar 2-min

Jaké doporučujeme vybrat?

Pokud jste již četli náš zmiňovaný článek o darjeelingu, jistě víte, že se v tomto regionu neprodukují jen vyhlášené černé čaje, ale také čaje zelené nebo dokonce bílé. Při výběru vhodného produktu tak záleží primárně na vašich chuťových preferencích, ovšem my bychom vřele doporučovali vyzkoušet právě slavné černé darjeelingy. Skvělou volbou tak může být jemný North Tukvar FF, který řadíme mezi tzv. létající čaje, o kterých jsme u nás na blogu také psali detailní článek. Pokud ale přesto nedáte dopustit na čaje zelené, za zkoušku stojí určitě také zelený darjeeling KGFOPI North Tukvar