Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jiaogulan: Když vám obyčejná káva nestačí!

Když nám chybí energie, mnoho lidí má tendenci sáhnout po kávě nebo čaji, což jsou dva asi nejznámnější a nejhojněji používané zdroje kofeinu. Kofein ale ani zdaleka není jedinou látkou, po které můžete sáhnout v případě, že potřebujete doplnit energii. Mezi poměrně účinné nápoje, které skvěle fungují zejména v dlouhodobém horizontu, patří bezpochyby i jiaogulan, na který se podíváme v tomto článku. 

Co je to jiaogulan?

Pokud si pod názvem jiaogulan nedokážete vůbec nic představit, můžete být klidní, stejně to má totiž většina lidí. Někdo si vzpomene, když slyší některý z alternativních názvů - třeba gynostema pětilistá nebo ženšen pětilistý. Druhé ze zmiňovaných označení je pravděpodobně nejrozšířenější, přestože není správné, protože se nejedná o ženšen a tato rostlina není s jinými ženšeny ani příbuzná. Gynostema představuje liánu patřící do čeledi tykvovitých a botanicky nejblíže tak má třeba k tykvové zelenině, okurkám či melounům. Své využití má zejména v asijské tradiční medicíně, která ji hojně doporučuje při fyzickém i mentálním stresu, který v dnešní době zažívá v určité míře snad každý. 

jiogulan

Na kofein zapomeňte

Narovinu se hodí v tomto článku podotknout, že srovnávat jiaogulan s kávou není úplně fér, protože obě tyto suroviny mají velmi odlišný obsah účinných látek. Důležitou komponentou kávy je kofein, což je látka stimulující centrální nervovou soustavu, čímž pomáhá oddálit únavu a zachovat fyzickou i mentální bdělost. Naproti tomu gynostema má desítky různých účinných látek (odborníci mluví až o 90 různých saponinech, ale obsahuje také vitamíny, stopové prvky i bílkoviny), ale žádná z nich nemá stimulační účinek. Nějaké bezprostřední nabuzení po vypití nálevu z této rostliny proto neočekávejte. Namísto toho byste ale měli vědět, že podle mnohých zdrojů právě široká paleta různých obsažených látek má na naše zdraví blahodárný vliv i z dlouhodobého hlediska. Obsažené gypenosidy například prokazatelně mohou vykazovat antidiabetické účinky, některé saponiny zase mohou podle dostupných zdrojů optimalizovat krevní tlak i posilovat činnost srdce. 

Jak jiaogulan konzumovat?

Jiaogulan můžete přijímat v celé řadě různých forem. Velmi populární jsou například tablety, které stačí jednou denně zapít trochou vodu a nemusíte se o nic víc starat. Výhodou tablet je, že některé nabízí koncentrovanější obsah klíčových saponinů a dalších účinných látek. Na druhou stranu si za ně můžete docela připlatit (tím spíš, pokud se jedná o skutečně kvalitní produkt) a dostanete většinou jednorázově poměrně velké množství účinných látek. Druhou možností, kterou bychom doporučili preferovat, je připravovat si z gynostemy čaj. Ten se může pít klidně i dvakrát denně a při rozumném dávkování je rostlina obvykle dobře snášena. Obvykle bývá doporučováno použít 1 až 2 gramy jiaogulanu a zalít je 250 ml horké vody. Nálev můžete louhovat dvě až tři minuty v závislosti na požadované intenzitě - pro začátek bychom doporučovali spíše méně než více. 

Jaký jiaogulan vybrat?

Pokud nad jiaogulanem přemýšlíte a nevíte, jaký vybrat, doporučujeme navštívit náš eshop. Vybírat si můžete mezi čistým ženšenem pětilistým, který neobsahuje nic jiného, než listy gynostemmy, a také exkluzivním ženšenem pětilistým, který navíc obsahuje ještě glukózu, též známou jako hroznový cukr, takže nálev z něj bude příjemně sladký a bude se vám opravdu dobře pít.