Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Máte rádi kávu s sebou? Vyberte si správný kelímek.

V dnešním hektickém světě mnoho lidí nemá čas ani na to, aby si na pár okamžiků sedli do kavárny. Pohodlnější je si jednoduše vzít kávu s sebou a vypít ji například po cestě do práce. Problematické jsou ale plastové kelímky, které samozřejmě po vypití nápoje nemají žádné jiné využití, a tak se prostě vyhodí – ročně lidstvo spotřebuje až 500 miliard takových kelímků. Má tedy smysl vybírat cestovní znovupoužitelný kelímek? A jestli ano, jaký vybrat? Na to se podíváme v tomto článku. 

Výzkumy se značně rozchází 

Nutné je podotknout, že ačkoliv mnoho lidí bude zastávat názor, že znovupoužitelný kelímek je vždycky lepší volbou, realita je podstatně složitější. Podle dostupných zdrojů může pořízení jednorázového kelímku odpovídat co do emise skleníkových plynů zhruba 20 až 100 jednorázovým kelímkům. Problém je ale v tom, že znovupoužitelné kelímky je třeba udržovat a tedy vyžadují umývání minimálně horkou vodou. V praxi je ovšem třeba čas od času použít také čistící prostředek, čímž už zátěž na přírodu narůstá. Některé mycí prostředky totiž mohou zhoršovat kvalitu ekosystémů. Podle některých odhadů tak může pravidelně umývaný kelímek představovat stejnou zátěž pro životní prostředí, jako 1000 kelímků. 

kelímek na kávu 1

Má cenu si ho koupit? 

Ačkoliv pohledy odborníků se do značné míry rozchází, nákup znovupoužitelného kelímků nemusí být nutně špatnou volbou. A tím spíš v situacích, kdy například chodíte do kaváren, které nějakým způsobem zvýhodňují zákazníky s vlastním kelímkem. Mnohdy se stává, že pak můžete v kavárně dostat klidně až 10 korun slevu na každou kávu. A tím pak samozřejmě dostává nákup znovupoužitelného kelímků nový rozměr. Sice se o něj musíte více starat, ale na druhou stranu se vám to při pravidelném nákupu kávy určitě vyplatí. 

Jaký kelímek vybrat? 

Při výběru vhodného kelímku je dobré dbát na to, aby kelímek dobře izoloval, protože jednak díky tomu pomůže udržet nápoj déle teplý, ale jednak také zajistí, že se nespálíte, zatímco kelímek s kávou ponesete. Obyčejné plastové kelímky tedy možná vypadají lákavě, ale v praxi káva rychle vychladne a kelímky pálí, takže si v kavárně stejně budete muset vzít nejspíš i papírový či plastový “rukáv”, který zamezí spálení. Zároveň by měl kelímek reflektovat velikost vámi preferované kávy - pokud rádi pijete espresso, nemusíte mít kelímek s objemem třeba čtvrt litru. Důležité je také zvolit vhodný materiál - nejpopulárnější jsou kelímky plastové, přičemž u těch levnějších ale může být relativně problematický obsah mikroplastů. Vyřešit to můžete keramickými nebo skleněnými kelímky, které jsou obvykle krásné a elegantní, ale musíte na ně dávat pozor, protože jsou křehké. 

kelímek na kávu 2

Nejlepší je káva v kavárně 

Pokud chcete co nejvíce minimalizovat ekologickou zátěž, kterou nákupem kávy způsobujete, možná není od věci si kávu vypít přímo v kavárně. Nebudete po dopití muset vyhazovat jednorázový kelímek, ale zároveň budete pít kávu z keramického nebo porcelánového šálku, který je pak narozdíl od plastového kelímku možné dávat do myčky, která najednou zvládne pojmout celou řadu takových šálků. Další alternativou je samozřejmě mít kávu doma, kde si ji nejspíš také naservírujete do šálku omyvatelného v myčce. A když k tomu navíc použijete některou z našich čerstvých arabik, kterých máme v nabídce několik desítek, uvidíte, že oproti kávě z kavárny možná ani nepoznáte rozdíl.