Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Voda ke kávě: Proč se dává?

Jestli patříte mezi pravidelné návštěvníky kaváren, jistě jste si všimli, že káva se často servíruje dohromady s vodou. A zatímco v mnoha kavárnách dostanete automaticky malou skleničku studené vody, k některým druhům kávy můžete dostat i konvičku s teplou vodou. Ačkoliv se to na první pohled může jevit jen jako milé gesto od podniku, ve skutečnosti má voda ke kávě celou řadu funkcí. Měli byste ji vypít před kávou, nebo až po ní? A proč vodou ke kávě vlastně nepohrdat? Na to se podíváme v tomto článku. 

Proč se ke kávě dává voda? 

Ačkoliv původ tohoto zvyku není tak úplně jednoznačný, obvykle se předpokládá, že servírování vody ke kávě se k nám dostalo z rakouských kaváren. Tamní kavárenská scéna byla totiž naprosto ikonická a věhlas zejména vídeňských kaváren, se šířil takřka do celé Evropy. Logika za tím byla poměrně jednoduchá. Lidé měli odjakživa za to, že káva má lehké diuretické účinky, a proto servírovali vodu, aby káva neovlivňovala denní příjem tekutin konzumentů. To, že se dává právě malý "panák" vody totiž není není náhodné – vody je zhruba takový objem, jaký má jedno espresso. A jak jsme zmiňovali v našem samostatném článku o druzích kávy, z espressa pak vychází také nápoje jako cappuccino nebo latté. V průběhu času se však pro vodu ke kávě našlo i druhé využití, kterým je neutralizace chuťových pohárků. Určitě se vám někdy stalo, že jste na kávu zašli například s kolegy po pracovním obědě. Když máte ale v puse ještě dozvuky například nějakého kořeněného jídla, může to negativně ovlivnit vaše vnímání chuti kávy. V takovém případě je tedy na místě pít vodu před kávou.  

voda a káva 1-min

Není voda jako voda 

Pokud si chcete jen dopřát šálek kávy a příliš nad ním nepřemýšlel, samozřejmě nemusíte vůbec řešit, jakou vodu si ke kávě objednáte. Ve chvíli, kdy byste ale chtěli být opravdovými fajnšmekry a řešit každý detail degustace kávy, rozhodně si nedávejte čerstvou kohoutkovou vodu. Ta může totiž vzhledem k obsahu chlóru naopak vnímání kávových nuancí podstatně zhoršit. Lepší volbou je tak buď voda balená, kterou si v kavárně řada lidí automaticky objednává, nebo nějaká filtrovaná kohoutková voda. Pokud máte na výběr, lepší je se vyhnout také silně mineralizovaným vodám. Za nejlepší se tak dá považovat tichá voda pokojové teploty a bez obsahu chlóru. Jsou to ovšem naprosté detaily, které běžní konzumenti řešit příliš nemusí. 

voda a káva 2-min

K dobré vodě patří dobrá káva 

Ačkoliv mnoho lidí vnímá vodu ke kávě jako naprostý detail, ve skutečnosti to o kavárně leccos prozradí a rozhodně je lepší vodu ke kávě dostat, než nedostat. A ačkoliv návštěva kavárny je pro mnoho z nás příjemným zpestřením náročných pracovních dnů, není nad to si čas od času udělat kávu také v pohodlí domova. Budete tak mít naprostý přehled o tom, jakou vodu jste pro přípravu kávy použili a jakou vodu budete pít ke kávě. No a když vyzkoušíte některou z našich čerstvých arabik z celého světa, dost možná ani nepoznáte oproti kávě z kavárny žádný rozdíl. A pokud by vám ani desítky káv snad ze všech světových kávových kontinentů nestačily, zkuste se podívat do naší sekce premium-exklusiv, kam umisťujeme prvotřídní kávy produkované jen ve velmi omezeném množství.