Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Káva a klima: Jak spolu souvisí?

Pokud koukáte alespoň čas od času na zprávy nebo čtete noviny, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že pojmy jako klimatická změna nebo dokonce krize jsou skloňované snad na denní bázi. A přestože pohledy laické veřejnosti i některých odborníků se v otázkách příčin a možných řešení značně rozchází, je jasné, že tento jev ovlivňuje náš každodenní život dost zásadně. A potenciálně samozřejmě může ovlivnit také kávu - to, jaká se bude pěstovat, kolik se jí bude produkovat i ve kterých zemích. Více se o této problematice dozvíte v aktuálním článku. 

Kávovník je poměrně náročný

Poměrně problematické je, že rostliny kávovníku mají poměrně náročné požadavky na pěstování a přestože v nějaké formě můžete pěstovat kávovník doma, pokud z něj chcete získat maximum, musíte splnit celou řadu požadavků. Tak například kávovníky velmi špatně snáší jakékoliv výraznější změny teplot, potřebují dostatek slunečního záření, ale i pravidelné srážky a co je možná nejdůležitější, půdu bohatou na živiny. Tedy alespoň tak tomu je v případě arabiky, která se aktuálně produkuje v tzv. kávovém pásu mezi obratníky Raka a Kozoroha. Robusta, jež je mnohem odolnější, snese i lehce vyšší teploty a není ani tak náchylná třeba na množství srážek.

káva a klima 1

Jak to s kávou bude?

Ať už máte na klimatickou změnu de facto jakýkoliv názor, asi budete souhlasit v tom, že budoucnost může být do značné míry nejistá. Existují však provedené vědecké analýzy, které přichází s poměrně katastrofickými výsledky, když odhadují, že zhruba 60% volně rostoucích kávovníků je v budoucnosti ohroženo vyhynutím. Pokud by se tento predikovaný scénář naplnil, dost zásadně by to mohlo ovlivnit světovou produkci kávy a tím pádem by to samozřejmě otevřelo prostor pro výrazné zvyšování cen nejen výběrové, ale i komoditní kávy. Zároveň není úplně jisté, jak to bude vypadat se zeměmi, které kávu produkují. S výraznějším oteplováním by totiž mohlo docházet k tomu, že se pěstování kávy bude přesouvat spíše do jiných zemí, jenže průmysl aktuálních producentů je na kávě do značné míry závislý. Tyto země by se tak museli pravděpodobně adaptovat na úbytek příjmů do státních pokladen a naopak by se pro kávu musely vytvořit ideální podmínky někde jinde. Tak jako tak by tato transformace mohla zabrat několik let a nebyla by vůbec jednoduchá. 

káva a klima 2

Dejte si dobrou kávu, dokud je k dostání

Jak jsme v tomto článku již jednou zmínili, budoucnost je nejistá a s jistotou nedokážeme predikovat, co přinese. Pokud by klimatická změna přinášela například výraznější množství srážek, mohlo by vznikat příjemnější podhoubí pro celou řadu různých škůdců a kávovníky by se tak mohly stát zranitelnější. Pravděpodobně by se tím snížila výnosnost keřů a kvalita produkovaných zrn by mohla upadat. 

Na druhou stranu však nemá cenu propadat do deprese kvůli katastrofickým scénářům. V poslední době se například část pěstitelů vrací k původnímu způsobu pěstování, kdy kávovníky rostly v jinak diverzifikovaném prostředí a keře byli obklopeny banánovníky, grepovníky i dalšími stromy, které poskytují stín i vodu. Je tak pravděpodobné, že řešení problémů souvisejících se změnami teplot se pěstitelům a vědcům v tomto ohledu povede najít. Není však nad to doplnit zásoby arabiky. A od toho jsme tu my, protože v naší nabídce najdete celou řadu káv z celého světa.