Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak ovlivňuje voda výslednou chuť čaje a kávy

Že voda hraje nesmírně důležitou roli v tom, jak bude čaj nebo káva chutnat, není žádnou novinkou. Dokonce byste měli vědět, že použití špatné vody zcela zničí chuťové vlastnosti připravovaného nápoje a tím pádem pro vás nemá žádnou cenu kupovat dražší čaje. Jakou vodu tedy k přípravě čajů a kávy vybírat? A dá se nějak upravit ta domácí? O tom bude náš dnešní článek.

Čím je kvalita vody vlastně určena?
Ze všeho nejdříve je vhodné definovat, čím vším je kvalita vody vůbec definovaná. V první řadě byste z vody neměli cítit žádnou pachuť. Pokud i při pití běžné kohoutkové vody pachuť cítíte, měli byste zvážit její případný rozbor a následné řešení problému například pomocí různých speciálních filtrů.  Kromě toho hraje důležitou roli i tvrdost vody, zastoupení konkrétních minerálních látek, čerstvost a obsah kyslíku. Ten bývá u většiny vod do 10mg na litr, ale existují i obohacované vody (například Rajec Kyslík), jež mohou obsahovat i více než 25mg kyslíku na litr. Je nutné ale počítat s tím, že převaření vody obsah kyslíku poměrně výrazně sníží.

Jak ovlivnuje voda chut caje

Jaká by měla být správná voda na čaj?
Začněme tento odstavec tím, jaká by voda být neměla. Neměla by být tvrdá - to poznáte třeba tak, že se vám na konvici časem vytváří vodní kámen a nebo zůstávají bílé stopy na nádobí. K otestování tvrdosti vody se hodí buď nějaký komplexnější chemický rozbor, nebo alespoň pH papírek, který vám dá přibližnou představu. Pokud vodu máte tvrdou, jsou řešením různé změkčovače na chemické bázi nebo fyzikální bázi - a to nejen kvůli přípravě čaje, ale i kvůli menšímu zanášení spotřebičů a celkovému zdraví.

Jestli patříte k zapáleným milovníkům čaje a investujete do tohoto nápoje velké množství peněz, doporučujeme kupovat na obzvlášť drahé čaje balenou neperlivou vodu (pozor, ne vodu minerální, ta by měla zcela opačný efekt). Právě ta je totiž standardně považována za to nejlepší, v čem můžete čaj připravovat. Zároveň doporučujeme porovnat čaj připravený s vaší vodou a balenou neperlivou vodou, abyste mohli sami posoudit, který čaj chutná lépe. Když bude rozdíl výrazný, vyplatí se používat vodu kupovanou. Pokud nepoznáte změnu, nemusíte se tím nijak stresovat a používejte svou vodu i nadále. 

Jak ovlivňuje voda čaj

Na jakou teplotu vodu zahřívat? 
O tom, jak bude výsledný čaj chutnat, rozhoduje zcela zásadně i teplota vody, kterou čaj budete zalévat. Jen ve stručnosti bychom tedy rádi připomněli, že teplota vody by měla být:

Co si z dnešního článku odnést?
No a to by od nás bylo pro dnešek všechno a vy byste si měli odnést především to, že pokud používáte při přípravě čaje příliš tvrdou vodu, nesmírně se ochuzujete a kouzlo čaje ani zdaleka tolik nevynikne. Na dražší čaje proto doporučujeme koupit balenou neperlivou vodu (ne minerální) a čaj připravovat v závislosti na druhu podle výše uvedených teplotních doporučení.

Jestli se vám náš dnešní článek líbil, určitě ještě neodcházejte a přečtěte si další!

Co takhle některý z těchto: