Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

V čem se liší sypaný čaj od sáčkového? Který je lepší?

Dnešní doba je neskutečně hektická a většina z nás nemá čas na zdlouhavé přípravy kvalitních čajů. Raději vezmeme sáčkový čaj, zalijeme jej vodou a za chvilku jej pijeme, i když se tím ochuzujeme o značný chuťový zážitek. V čem konkrétně se liší sypaný čaj od sáčkového? A který je lepší? Na tyto a mnohé další otázky se pokusíme odpovědět v našem dnešním článku.

Jaké jsou výhody a nevýhody sáčkového čaje?
Pokud jde o sáčkový čaj, má hned několik nesporných výhod, mezi něž patří:

  • Praktičnost, příprava čaje je velmi jednoduchá. Čajový sáček stačí zalít a o nic dalšího se nemusíte starat.
  • Dostupnost, neboť sáčkové čaje nabízí naprosto každý supermarket nebo večerka. S tím souvisí i široký výběr, ze kterého si vybere naprosto každý.
  • Nízká cena, protože nejlevnější sáčkové čaje stojí doslova jen pár korun.

V souvislosti s tím jde ale ruku v ruce hned několik negativ. Do levných sáčkových čajů se často používají složky podřadné kvality (ať už se jedná o pravý čaj, ovoce či bylinky). I u čistě černých nebo zelených čajů se většinou do sypaných čajů přidávají čajové lístky s jen minimálním obsahem éterických olejů a slabým aroma, proto jen málokdy můžete udělat druhý nálev. Nehledě na to, že chuť sáčkových čajů je většinou velmi jednotvárná a plytká. Samotný čaj je častokrát zabalený v sáčku, jež obsahuje buď lepidlo, nebo kovové sponky a to pro louhování ve vřelé vodě také není zcela ideální.  

Sáčkový čaj za pár korun-min

Jaké jsou výhody a nevýhody sypaného čaje?
Dá se s trochou nadsázky říct, že sypaný čaj je pravým opakem toho sáčkovaného. Většinou sice bývá o něco dražší a nenabízí je každý supermarket, ale zato na první pohled vidíte a cítíte jeho kvalitu. Sypaný čaj nabízí velmi širokou paletu chutí, většinou bývá podstatně čerstvější a skvěle uchovává éterické oleje. Dá se bez nadsázky říct, že u většiny alespoň v rámci možností kvalitních sypaných čajů je druhý nebo třetí nálev naprostou samozřejmostí. A pokud si na výběru čaje potrpíte, sypaný čaj vás uspokojí mnohem lépe - můžete si vybírat za desítek různých druhů a konkrétně v naší nabídce najdete desítky a stovky zelených, černých, bílých i žlutých čajů a to včetně mnoha ochucených variant.

Sypany caj-min

Je lepší sypaný, nebo sáčkový čaj?
Na sáčkovém čaji není v zásadě nic špatného - jen musíte vybrat kvalitní čaj ideálně v hedvábném sáčku, který lépe uchovává aroma i obsah esenciálních olejů. V takovém případě ale neplatí, že cenově vychází výhodněji. Z našich sáčkových čajů stojí za zmínku třeba ájurvédské yogi čaje od značek HARI TEA nebo SHOTI MAA, u nichž bychom za kvalitu dali opravdu obě ruce do ohně. Sypané čaje je sice nutné po louhování cedit, ale v celkovém měřítku nabízí plnou chuť, bohatou vůni a možnost druhých i třetích nálevů. A výběr je tak široký, že si vybere opravdu každý a jediným kritériem jsou vaše osobní preference. Jako jednoho zástupce za všechny můžeme zmínit naši japonskou senchu, která nabízí nasládlou chuť s lehce travnatými a nahořklými tóny, jež skvěle vyniknou třeba přidáním pár kapek citronu či lžičky medu.

 Ochutnejte opravdu kvalitní sáčkové čaje