Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak je to s obsahem kofeinu v čaji - Dá se nějak snížit?

Kofein je látka, o které bylo napsáno již mnohé a párkrát se s ní jistě setkal každý z nás. A ano, i čaje obsahují kofein, kterému se v této souvislosti sice říká tein, ale z hlediska chemické struktury se jedná o tutéž látku. Kofein může být někdy žádoucí, třeba když potřebujete trochu povzbudit po náročné noci, ale někdy může být spíše na škodu, to třeba když se vám po večerním šálku čaje nedaří usnout. V dnešním článku se na obsah kofeinu v čajích a kávě podíváme detailněji a řekneme si, zda je vůbec možné jej nějak snížit.

Kolik kofeinu čaje obsahují? A co káva?
Základní determinantou rozhodující o obsahu kofeinu v čaji nebo kávě je použité množství - čím silnější nálev budete dělat, tím více kofeinu bude zákonitě obsahovat. U jednoho šálku čaje nebo kávy se tedy nejčastěji uvádí podle vědeckých analýz následující rozmezí:

  • 30-50mg kofeinu pro šálek zeleného čaje
  • 25-110mg kofeinu pro šálek černého čaje
  • 240-720mg pro šálek velmi silného espressa
  • 102-200mg v šálku běžné zrnkové kávy

Turecka kava

Proč je to tak velké rozmezí? Co o obsahu kofeinu rozhoduje?
Pokud se podíváte na obsah kofeinu v černém čaji nebo kávě, je to typicky veliké rozmezí. Proč? Protože existuje celá řada kritérií, které o výsledném obsahu kofeinu rozhodují. Na prvním místě to jsou klimatické podmínky - čaje pěstované v Assamu mají více kofeinu než ty čínské, čaje z vyšších nadmořských výšek mají zase méně kofeinu než ty z nížin. Na druhém místě hraje roli samozřejmě způsob pěstování a samotné sklizně. Čaje, které se například zakrývají, obsahují více kofeinu, stejně jako čaje získávané z mladých čajových lístků.

Co když se chci kofeinu vyhnout?
Pokud se kofeinu chcete vyhnout, jsou asi nejlepší volbou různé alternativy, které jako čaj konzumujeme, ale ve skutečnosti mezi druhy čaje nepatří. Typickým příkladem je třeba rooibos, honeybush a nebo třeba různé ovocné čaje. Jestli vám kofein nevadí, ale chcete jeho příjem snížit, máte zpravidla dvě možnosti. První je zvolit čaje s malým množstvím kofeinu - typickými příklady jsou Bancha, Kukicha nebo Houjicha, druhou variantou je použít kterýkoliv čaj, který máte rádi, a použít ho menší množství. Pokud si na slabší nálev nemůžete zvyknout, můžete jej zkombinovat s různými bylinkami (například mátou), o kterých píšeme třeba v našem herbáři.

Jak je to s obsahem kofeinu_640x340-min

A co když chci naopak pořádnou porci kofeinu?
Jestli naopak vyžadujete pořádnou porci kofeinu, která vás v kteroukoliv denní dobu postaví na nohy, máme tu pro vás rovněž pár tipů. Vůbec nejefektivnější je podle nás použít čaj matcha, který má vysoký obsah kofeinu díky zastiňování před sklizní a následnému použití mladých lístků, které se pijí rozemleté na prášek, z něhož se kofein dobře uvolní. Dobrou volbou je tím pádem i gyokuro. No a pokud preferujete třeba černý čaj, sázkou na jistotu bude Darjeeling nebo indický Assam.

 Kvalitní bezkofeinový zelený čaj

Kvalitní bezkofeinový černý čaj