Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Masala čaj - Kořeněný čaj, na kterém si pochutnáte

Pokud byste se vydali na cestu do Indie, zajisté si všimnete místních obyvatel nabízejících Masala chai, národní indický nápoj známý také pod názvem Chai latte. Jednat se bude o černý čaj s kořením a mlékem. Zajímavé je, že Indové nemají pouze jeden osvědčený a univerzální postup přípravy Masala čaje, ale každá rodina nápoj připravuje podle receptu předávaného z generace na generaci. Nikdy tedy neochutnáte ten stejný. Do černého čaje přidávají Indové několik druhů koření. Téměř v každém však ucítíte tóny zázvoru, kardamonu a hřebíčku.

Historie a vlastnosti Masala čaje
Nevíme přesně, kdy byl Masala čaj uvařen poprvé, ale odborníci hovoří řádově o tisících let. Jedna z legend, ve které čaj vystupuje, hovoří o středověkém králi, který si přál čaj s oživující a očistnou schopností založený na principech ajurvédy. V současné době se národní nápoj Indie stal oblíbeným po celém světě. Indové Masala čajem zahajují nový den a nepohrdnou jím ani k večeru, neboť jím  díky výrazné chuti nahradí například víno.

Nápoj_Masala Tea 

Jak si Masala čaj připravit a jakou chuť očekávat?
Indové Masala čaj připravují ve velkých hrncích nebo kotlích a podávají jej v jednorázových hliněných šálcích. Pokud ovšem chcete ochutnat tento nápoj jedinečné chuti bez návštěvy Indie, nebo si jej chcete dopřát hned několikrát za rok, nic vám nebrání. Nabízí se hned několik možností, jak si Masala chai připravit.

První možností je příprava domácího Masala čaje. Na přípravu čaje budete potřebovat: 250 ml vody, 250 ml mléka a 3 lžičky černého čaje. Nyní přichází na řadu otázka týkající se  koření. Ptáte se, jaké vybrat? Nebojte se lehce zaexperimentovat. Chybu neuděláte, pokud vyzkoušíte například směs s jednou skořicí, čtyřmi hřebíčky, trochou zázvoru (použít můžete buď mletý, nebo čerstvý pro větší intenzitu) a půl lžičkou kardamomu. Nešlápnete však vedle ani pokud přidáte třeba anýz, muškátový oříšek, nebo špetku pepře. Ozvláštnit jej můžete také trochou chili nebo kmínu. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Jak se vlastně masala čaj vaří? Všechny ingredience kromě čaje vložte do hrnce a přiveďte k varu. Směs 10 minut povařte. Poté hrnec sejměte z plotny, vložte do něj čajové lístky a směs ještě chvíli zahřívejte. Lehce vychladlou ji pak oslaďte medem, nebo cukrem a čaj můžete podávat. Je na vás, jestli koření rozdrtíte v hmoždíři, rozemelete mixérem, nebo necháte vcelku. Záleží na tom, jak silný chcete Masala čaj mít.

Jako druhá a jednodušší varianta se nabízí možnost přípravy čaje s již připravenou směsí, kterou si můžete zakoupit také v našem e-shopu.

Masala Tea

Jaký doporučujeme vybrat?
Pokud byste se nechtěli pouštět do přípravy domácího Masala čaje, můžete zavítat do našeho e-shopu, kde najdete již připravenou směs. V jedinečné směsi s mnoha pro tělo prospěšnými látkami najdete také vanilku, dva druhy pepřů nebo kakaové boby, které čaji přidají na neobvyklé chuti.

 Masala Tea