Koriandr

Koriandr setý, latinským názvem Coriandrum sativum, je jednoletá aromatická bylina s vysokou přímou lodyhou, paprskujícími květy a hnědožlutými dvounažkami coby plody. Lodyha dosahuje do výšky až jednoho metru a samotný koriandr kvete v závislosti na klimatických podmínkách od června do července. Z chemického hlediska obsahuje především silice, flavonoidy a některé z vitamínů skupiny B.

Latinský název: Coriandrum sativum

Využití
Koriandr má, podobně jako anýz nebo kmín, široké využití v gastronomii, kde se používá nejen ke konzervaci zeleniny, ale také na dochucení některých druhů masa či jako součást kořenících směsí (například kari). Lidové léčitelství pak využívá plody, nať i listy. Většina herbářů vyzdvihuje efekt koriandru na podporu zažívání i jako bakteriocid. Obklady z koriandru pak mohou používat revmatici, u nichž může dojít ke zmírnění bolestí. 

Jak koriandr používat?
Kromě možného použití v kuchyni má koriandr velké využití také ve formě nálevu na zažívání, do nějž je na šálek vody možné použít kromě jedné lžičky koriandru také stejné množství kmínu. Pro revmatiky je buď vhodné vylít takto uvařený nálev do vany, nebo z koriandrových semen, jedlé sody a vody vytvořit ozdravnou lázeň, do které si můžete smočit buď ruce, nebo nohy.

Zajímavosti o koriandru
●    Pokud budete koriandr pěstovat na zahradě, počítejte s nálety všelijakého pyl sbírajícího hmyzu - jedná se totiž o velmi medonosnou rostlinu.
●     Esenciální olej z koriandru může ve větších dávkách vyvolat nervové problémy a neměly by ho užívat těhotné ženy.
●     Latinské označení “Coriandrum” vychází ze spojení dvou slov - koris (ploštice) a annum (anýz). Je to proto, že koriandr a anýz jsou blízce příbuzné rostliny a svojí vůní koriandr připomíná zápach ploštic.

Použitá literatura
[1] NEUGEBAUEROVÁ, Jarmila a Věra ŽĎÁRSKÁ. Léčivé rostliny pěstujeme - sbíráme - využíváme: kapesní průvodce zelenou medicínou. Praha: Arista Books, 2015. ISBN 978-80-87867-21-1.
[2] NARDO, Pierrette. Bylinky našich babiček. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-2496-3.