Fenykl

Fenykl obecný je dvouletá bylina dorůstající do výšky až 120 cm a rostoucí primárně ve Středomoří a v oblasti Černého moře. U nás roste pouze na jižní Moravě a pěstuje se primárně pro svá semena využívaná jako koření i jako lék. Dále se používá i pro svou nať, která je chuťově velmi podobná té koprové.  Fenyklová semena obsahují celou řadu různých terpenů, pektinů i bílkovin.

Latinský název: Foeniculum vulgare

Využití
Fenykl se velmi často používá pro své potenciální účinky na optimalizaci trávení - podle odborných publikací tlumí pocity zvracení, ulevuje od nadýmání a dokonce i zbavuje křečí. Již od nepaměti se doporučuje dětem při jakémkoliv onemocnění dýchacích cest, jelikož nemá žádné negativní účinky a dokonce bývá doporučován i kojícím matkám.

Jak fenykl používat?
Pokud si chcete udělat klasický fenyklový čaj, postačí vám lžička fenyklových semen na jeden hrnek vroucí vody. V případě, že vás trápí trávicí problémy, je vhodné fenykl smíchat s kmínem, mateřídouškou, meduňkou, heřmánkem i anýzem a vytvořit tak směs, ze které budete vždy spotřebovávat jednu lžičku na větší šálek. Pokud lžičku fenyklu smícháte s lžičkou měsíčku lékařské, zalijete hrnkem vroucí vody a necháte vychladnout, získáte skvělou vody na vyplachování očí při zánětech či nadměrné únavě.

Zajímavosti o fenyklu
●     Kromě toho, že se semena fenyklu velmi často používají v kuchyni - ať už na maso, na sýry či na pečivo - je možné použít i mladé fenyklové listy, kterými se skvěle dochutí nejrůznější zálivky či dresingy.
●     Fenykl si můžete poměrně snadno splést s koprem (této bylince se někdy dokonce říká italský kopr), ale vzhledem k podobné chuti to ničemu nevadí.
●     V Indii bývá zvykem dávat hostům při odchodu pro zlepšení trávení semena fenyklu obalená v cukru.

Použité zdroje
[1] STAŇKOVÁ-KRÖHNOVÁ, Magdaléna. Bylinky pro děti a maminky: praktické použití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi od jara do zimy. Praha: Grada Publishing, 2009-. ISBN 978-80-247-2312-9.