Zázvor

Zázvor lékařský, latinským názvem Zingiber officinale, je vytrvalá bylina dorůstající do výšky až 90 cm. Svůj původ má tato bylina v Číně a Indii, přičemž právě druhá ze zmíněných zemí je dodnes jeho největším producentem a pokrývá až 80% spotřeby. Podle dostupných publikací obsahuje čerstvý oddenek zázvoru až 400 látek, přičemž nejvýznamnější část připadá na silice, ale hojně zastoupen jsou i gingeroly či alkaloid kapsaicin známý především z pálivých chilli papriček.

Latinský název: Zingiber officinale

Využití
Zázvor se používá nejen jako léčivá bylina, ale je i nedílnou součástí gastronomie, v níž se používá sušený, čerstvý i nakládaný. Napříč různými kontinenty je jeho využití lehce odlišné, například na Filipínách a v Kongu ho používají primárně při problémech s trávením, protože zázvor dokáže zvýšit aktivitu trávicího traktu. V našem lidovém léčitelství se pro změnu často vyzdvihují jeho antioxidační, antivirové a imunostimulační účinky.

Jak zázvor používat?
Vůbec nejjednodušší možností je zázvor nastrouhat na hrubém struhadle, spolu s vodou přivést k varu a po 15 minutách scedit. Zázvorový čaj je možné vylepšit kardamonem nebo koriandrem. V zimních měsících pak přijde vhod dochutit zázvorový čaj ještě medem a citronem. Velmi často se zázvor rovněž využívá i kandovaný a nebo je možné ho vylouhovat ve víně, což podle mnohých odborníků pomáhá při trávicích obtížích.

Zajímavosti o zázvoru
●     Přestože zázvorové pivo zní jako nápoj populární v posledních letech, vařili ho údajně už původní obyvatelé Ameriky.
●     Zázvor používali už staří Řekové a Římané, dokonce to byl jeden z prvních vývozních artiklů Orientu.
●     Zázvor je napříč celým světem jedno z nejpoužívanějších koření. I když značnou část spotřeby představuje Indie a Čína.
●     V japonsku se zázvor velmi často používá mezi jednotlivými jídly, aby další chod nekazily chuťové tóny jídla předchozího.

Použité zdroje
[1] JONÁŠ, Josef a Jiří KUCHAŘ. Svět přírodních antibiotik: tajné zbraně rostlin : 88 přírodních zdrojů pro zdravý imunitní systém a prevenci i terapii virových, bakteriálních a plísňových infekcí. [Praha]: Eminent, 2014. ISBN 978-80-7281-479-4.

Kde mě najdete

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení