Kurkuma

Kurkumovník dlouhý je vytrvalá bylina se zdužnatělými kořeny, dlouhými řapíkatými listy a poměrně vysokým stonkem, který může dorůstat do výšky až 2 metrů. Nejznámější částí této rostliny jsou oddenky, které se po uvaření a usušení rozemelou na prášek používaný v gastronomii i léčitelství. Z hlediska účinných látek je vhodné zmínit především éterické oleje, kurkumin dodávající žlutooranžovou barvu a nahořklou chuť, dále silice a limonen.

Latinský název: Curcuma longa

Využití
Vzhledem k tomu, že kurkumin je velmi silný antioxidant, projevuje se kurkuma, respektive kari koření a všechny další směsi, jichž je kurkuma součástí, jako silně protizánětlivé koření. Tradiční indická a čínská medicína ji využívá již po staletí pro zmírnění depresivních pocitů, bojuje proti vzniku zánětů i krevních sraženin a dokonce i podporuje správnou funkci našich jater. Některé výzkumy rovněž ukazují, že u starších lidí může pravidelná konzumace tohoto koření zlepšovat poznávací a rozlišovací schopnosti.

Jak kurkumu používat?
Kurkuma má celou řadu využití. Jako koření se hodí do všech pikantních jídel, na vepřové, kuřecí i hovězí maso, ryby, luštěniny, rýži a přidává se i do omáček a polévek. Rovněž je možné přidat špetku kurkumy i do nejrůznějších ovocných čajů a nebo si připravit tzv. zlaté mléko, tedy nápoj z (rostlinného) mléka a směsi kurkumy, chilli, zázvoru a kardamomu.

Zajímavosti o kurkumě
●     V Indii se kurkuma používá jako jedna z rostlin ulevujících při hadím uštknutí. Způsobů podání je sice několik, ale nejvíce ze všeho preferují rozmíchat sušený prášek v hrnku vody a rychle vypít.
●     Kurkumu by neměli používat lidé se žlučovými kameny, protože pravidelné používání tohoto koření může produkci žluči ovlivňovat.
●     Pod názvem E100 najdete kurkumin v mnoha potravinách, primárně slouží k dobarvování těstovin či jiných ostře žlutých produktů.

Použité zdroje
[1]  BAGAD, Ashish Subhash; JOSEPH, Joshua Allan; BHASKARAN, Natarajan. Comparative Evaluation of Anti-Inflammatory Activity of Curcuminoids, Turmerones, and Aqueous Extract ofCurcuma longa. Advances in Pharmacological Sciences. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24454348/
[2]  NG, Tze-Pin; CHIAM, Peak-Chiang; LEE, Theresa. Curry Consumption and Cognitive Function in the Elderly. American Journal of Epidemiology. Dostupné z: https://academic.oup.com/aje/article/164/9/898/87190[3] Turmeric Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database. Drugs.com | Prescription Drug Information, Interactions & Side Effects [online]. Copyright © 2020 Wolters Kluwer Health [cit. 21.08.2020]. Dostupné z: https://www.drugs.com/npp/turmeric.html