Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Bílý čaj - Vše, co o něm potřebujete vědět

Taky se na svůj ranní šálek čaje těšíte tolik, že večer skoro nemůžete dospat? A jaký čaj ráno vlastně preferujete? Připojujete se k většině a pijete zelený, nebo máte raději pořádnou porci kofeinu v černém čaji s mlékem? Ať už je vaše odpověď jakákoliv, máme pro vás skvělou alternativu, kterou je bílý čaj. A uvidíte, že jakmile jej jednou vyzkoušíte, hned si ho zamilujete a budete ho pít klidně od rána do večera.

Co je bílý čaj vůbec zač? A čím je výjimečný?
Ačkoliv bílý čaj je poměrně specifický, jeho základem jsou lístky čajovníku čínského, tedy toho samého keře, z jakého pochází lístky na černý či zelený čaj. Každopádně všechno ostatní – od sklizně až po konzumaci – je naprosto jinak. Na bílý čaj se používají jen ty nejlepší mladé lístky a někdy dokonce i ještě nerozvinuté pupeny, které se sbírají ručně a bezprostředně poté jsou sušeny buď na mírném slunci, nebo v dostatečně větrané místnosti. V důsledku toho dochází jen ke zcela minimální oxidaci, čímž zůstane nezměněna původní chuť čajových lístků. 

bily caj z cajove zahrady

Jaké má bílý čaj vlastnosti?
Bílý čaj byl odjakživa určen primárně pro císaře a jeho dvůr a vzhledem k náročnosti sběru a sušení je jeho produkce jen velmi omezená. Označení bílý dostal čaj kvůli tomu, že mnoho ještě nerozvinutých pupenů je obaleno bílým chmýřím. Samotný nálev je pak ale spíše zlatožlutý a vyznačuje se jen zcela minimálním obsahem kofeinu. Ve srovnání se zeleným čajem má bílý poloviční obsah kofeinu, v porovnání s černým dokonce třetinový. Bílý čaj tein sice téměř neobsahuje, ale zato je doslova nabitý různými antioxidanty, které bývají nešetrným sušením či pražením významně poškozeny. V čaji tak najdete pořádnou porci l-theaninu, tříslovin i katechinů. Zároveň vás ale překvapí svou opojnou vůní a jemnou chutí, ve které jistě poznáte tóny medu i květin.

Kde se bílý čaj pěstuje?
Pomyslnou domovinu bílého čaje představuje čínská provincie Fu-ťien, k níž neodmyslitelně patří prémiový bílý Pai Mu Tan. Jelikož v rámci Číny představuje bílý čaj pouhé procento celkového exportu, přidává se k pěstitelům ještě Indie, Nepál, Tchaj-Wan, Thajsko či Srí Lanka. Mezi další populární druhy bílého čaje, s nimiž se můžete setkat, patří Silver Needle, White Monkey (Bílá opice), Shou Mee nebo Gong Mei. Příprava bílého čaje je velmi jednoduchá a chuť naprosto delikátní, takže jej rozhodně doporučujeme vyzkoušet.

Čajová zahrada_Bílý čaj-min

Jaký bílý čaj doporučujeme vybrat?
Pokud vás bílý čaj zaujal a chtěli byste ho vyzkoušet, máme pro vás dobrou zprávu. Naše nabídka je tak široká, že si z ní vybere naprosto každý. Jestli chcete bílý čaj vyzkoušet a nemáte s ním žádné zkušenosti, rozhodně doporučujeme nejprve otestovat Pai Mu Tan, který je v rámci bílých čajů sázkou na jistotu. V našem eshopu můžete najít buď levnější China Pai Mu Tan s jemnou oříškovo-ovocnou chutí, nebo dražší Pai Mu Tan Silvery Needle, jehož chuť je hluboká, komplexní a velmi intenzivní, takže potěší i zkušené čajové znalce.

Jestli se vám náš dnešní článek líbil, určitě ještě neodcházejte a přečtěte si další!

Co takhle některý z těchto: