Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Darjeeling - Vysoce ceněné čaje ze srdce Západního Bengálska

Nemusíte být ani zdaleka zapálený čajový znalec, abyste alespoň párkrát v životě zaslechli něco o Darjeelingu. Tyto vysoce ceněné čaje ze Západního Bengálska rostou na zasněženém úpatí Himalájí, odkud je za ideálních podmínek vidět i Mount Everest a i když to pro někoho zní možná trochu neuvěřitelně, mají tu čajovníky ideální podmínky. Koneckonců, jinak by se přece Darjeeling neoznačoval jako “Šampaňské mezi čaji,” ne? A už jen kvůli tomu se na tuto oblast i produkované čaje podíváme o něco detailněji.

Pěstování čaje v této oblasti byla spíše náhoda
Pokud byste čekali, že pěstování čaje má v oblasti Darjeelingu dlouhou a bohatou historii, byli byste pravděpodobně velmi zklamaní. Jedná se totiž o záležitost starou zhruba 180 let a všechno vlastně vzniklo tak trochu náhodou. Všechno totiž začalo, když chirurg Archibald Campbell z Bengal Medical Service vyzkoušel vypěstovat čajovník ve své zahradě v Beechwoodu, která byla položená ve nadmořské výšce kolem 2140 metrů. Čajovník mu vyrostl překvapivě dobře, a tak již v roce 1848 začaly v této oblasti vznikat první “čajové školky,” ve kterých se experimentálně pěstovalo větší množství keřů. Jak si asi dovedete představit, poté již byl vývoj o něco rychlejší, protože v roce 1866 existovalo 39 farem produkujících  21 tun čaje a o 4 roky později dokonce hned 56 farem, jejichž produkce se zvýšila až na 71 tun. V současnosti je farem hned 81 a ročně se vyprodukuje až 10 milionů kilogramů čaje, z nichž 70% může nést označení “organický produkt.”

V průběhu roku se Darjeeling sklízí hned čtyřikrát
10 milionů kilogramů čaje je opravdu vysoké číslo, které leckoho může až trochu zarazit. Je tedy důležité vědět, že toto množství není produkované jednou sklizní, nýbrž hned čtyřmi, které se v průběhu roku uskutečňují:

  • První sklizeň (First Flush, FF) - probíhá zpravidla od konce února do poloviny dubna a tento čaj bývá velmi ceněný, tudíž se prodává za opravdu vysoké částky. Jelikož se jedná o první čaje po dlouhé a tuhé zimě, jejich chuť je velmi svěží, ovocná a ve srovnání s dalšími sklizněmi Darjeelingu i lehká s ovocně medovými tóny.
  • Mezidobí (In-Between, IB) - poměrně raritní čaje, které v sobě snoubí čerstvost čajových lístků z první sklizně s vyzrálostí Darjeelingů sklizně druhé, a proto bývají taktéž mnohými znalci doporučovány. Pijí se výhradně bez mléka a jejich nálev má o něco tmavší barvu než ten z první sklizně.
  • Druhá sklizeň (Second Flush, SF) - Z druhé sklizně, která se koná od května do června, pochází čaje možná ještě více ceněné než ze sklizně první. Jejich chuť je o poznání více vyzrálá, nálev má mnohem tmavší barvu a odborníci vyzdvihují tzv. muskatelovou chuť, kterou nikde jinde než ve druhé sklizni Darjeelingu nenajdete.
  • Podzimní sklizeň (Autumnal Flush, AF) - Od počátku října až do listopadu se sklízí ještě tzv. Autumnal Flush, který má velmi intenzivní měděnou barvu, oříškové aroma a plnou chuť s dlouhými dozvuky. Jelikož představuje jen okolo 5% celkové produkce Darjeelingů, na evropský trh se ho dostane jen minimum a většinou se to projeví na vyšší ceně.

Zdaleka ne jenom černý čaj
Darjeeling byl, je a pravděpodobně i vždycky bude oblastí produkující majoritně černý čaj. Vzhledem k tomu, že v posledních letech ale narůstá poptávka po zelených a bílých čajích, začali pěstitelé v této oblasti produkovat právě i tyto druhy čaje. Samozřejmě produkce nedosahuje takových čísel, ale tamní bílé i zelené čaje jsou velmi kvalitní a můžete se spolehnout, že si na nich skvěle pochutnáte.

%C4%8Caj%20z%20Darjeelingu

Jaký doporučujeme vybrat?
Naše nabídka čajů z Darjeelingu je tak široká, aby si vybral každý z vás. Zatímco někomu bude ze zdravotních důvodů vyhovovat India Darjeeling TGFOPI bez kofeinu, na své si přijdou milovníci zeleného Darjeelingu a dokonce máme v nabídce i bílý Darjeeling, který má skvělou chuť a jen minimální obsah kofeinu. Najdete u nás hned několik desítek druhů čajů z této oblasti, a tudíž si vybere opravdu každý. Mezi černými čaji je úžasnou volbou třeba Darjeeling Ambootia Organic FF, kterou si prostě a jednoduše zamilujete hned od prvního šálku.

Darjeeling černý čaj

Zelený Darjeeling