Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Cejlon - Zdaleka ne jen čaj pro Earl Grey a English breakfast

Jen těžko byste hledali mezi laickou veřejností populárnější černý čaj, než je právě ten cejlonský. Jak samotný název napovídá, pěstuje se na Srí Lance, jež byla až do roku 1972 známá především jako Cejlon. A i když dnes je cejlonský čaj nezbytný ve směsích jako je Earl Grey nebo English Breakfast, jeho chuť se napříč jednotlivými plantážemi dost liší a některý chutná od čajových pytlíků diametrálně odlišně. No a vlastně už jen to je dobrý důvod k tomu, abychom se na cejlonský čaj v dnešním článku podívali o něco detailněji.

Co by se dalo pěstovat, když ne káva?
Zatímco u některých indických regionů bylo pěstování kávy spíše dílem náhody, na Srí Lance to byl dobře promyšlený tah. V hlavách místních farmářů a pěstitelů byla tato myšlenka dlouho, ale k jejímu zrealizování došlo až roku 1867 potom, co musela být naprostá většina kávovníků zlikvidována kvůli fungicidním onemocněním. Čaji se zde dařilo a po dlouhá desetiletí byl extrémně kvalitní čaj prodáván do zahraničí značně pod cenou - největším odbytištěm byla samozřejmě Velká Británie, které patřila i naprostá většina plantáží. Ty byly až koncem 20. století vráceny buď malým cejlonským pěstitelům a nebo zůstaly ve státním vlastnictví. Dnes je Srí Lanka 4. největším producentem čaje a toto odvětví zaměstnává více než jeden milion lidí.

Širší využití snad žádný čaj nemá
Cejlonský čaj má opravdu velmi široké využití. Velmi často slouží jako dobrý základ pro výrobu ledových čajů, ale skvělý je rovněž teplý. Jak udělat ledový čaj? Nehledejte v tom žádnou složitost. Vychlazený černý čaj nalijte do vyšší sklenice, přihoďte několik kostek ledu, přidejte trochu medu, cukru nebo javorového sirupu a hrdlo sklenice ozdobte naříznutým plátkem citronu. Černý čaj je možné kombinovat také s mlékem. Černý cejlonský čaj má většinou (v závislosti na délce louhování) od 50 do 90 mg kofeinu na jeden šálek, zelený čaj pak obsahuje od 30 do 50mg, tudíž se oba dva typy hodí spíše v dopoledních hodinách, kdy nebudou bránit usínání po náročném dni.

%C5%A0r%C3%AD%20Lanka_Cejlonsk%C3%A9%20%C4%8Daje

Jaké regiony cejlonský čaj produkují?
Základním kritériem určujícím kvalitu cejlonského čaje je nadmořská výška. Čaj se totiž pěstuje po celé zemi, ale ten z nejnižších regionů samozřejmě chutná úplně jinak než ten z vyšších nadmořských výšek. Pojďme si jednotlivé dělení podle nadmořských výšek v jednotlivých regionech ve stručnosti projít.

  • Nuwara Eliya je oblastí s nejvyšší nadmořskou výškou (zhruba od 1800 metrů nad mořem výše). Čaj produkovaný z tohoto regionu je považován za nejkvalitnější, má jemné květinové aroma, lehkou chuť a opravdu výjimečný je i za studena.
  • Uva produkuje čaj od 830 metrů výše a produkovaný čaj je považován za velmi dobrý, má lehce nasládlou chuť, dřevité aroma a skvěle se pije s mlékem.
  • Dimbula je region v samém srdci Srí Lanky. Čaj se pěstuje v nadmořských výškách nad 1000 metrů a má plné tělo a velmi jemnou chuť, pro kterou je skvělý i bez mléka.
  • Uda Pussellawa je region sousedící s Nuwara Eliya, tudíž je chuťově velmi podobný. Vzhledem k vyššímu množství srážek má ale zdejší čaj tmavší barvu a je o něco silnější.
  • Kandy se nachází v nadmořské výšce kolem 750 metrů, a tudíž produkovaný čaj nepatří k těm nejlepším. V poměru ceny a kvality je přesto velmi dobrý, jeho tělo je plné, aroma opravdu velmi lehce ovocné a barva je měděná.

Jaký doporučujeme vybrat?
Pokud hledáte kvalitní cejlonský čaj, jste na našem eshopu správně, protože pro vás máme opravdu širokou nabídku, ze které si vybere opravdu každý. Cejlonské čaje máme ze všech výše zmíněných regionů, zelený i černý, ve směsi i samotný. Pokud si chcete dopřát nezapomenutelný chuťový zážitek, můžeme vám s klidným svědomím doporučit Ceylon Nuwara Eliya Pekoe od společnosti Tea Tang, protože v sobě kombinuje velmi jemné aroma a živou chuť, kterou si zkrátka zamilujete.

Zelený cejlonský čaj

Cejlonský černý čaj