Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Oolong Tea - Výtečný čaj ze samého srdce Taiwanu

Jen málokterý čaj má tak širokou historii a je napříč jednotlivými kontinenty tak populární, jako právě Oolong. Od naprosté většiny jiných čajů se tento druh čaje totiž liší už jen samotným způsobem zpracování od vystavení právě posbíraných lístků na prudké slunce až po tzv. oxidaci rolováním. Víte ale, proč se někdy označuje také jako polozelený čaj, jak si vede co do obsahu kofeinu a jak si ho připravit pro maximální chuťový zážitek? Odpovědi nejen na tyto, ale i na mnohé další otázky vám přinese náš dnešní článek, který by si měl každý milovník čajů přečíst.

Na čaj oolong se přišlo tak trochu náhodou
Podobně jako objevení kávy je neodmyslitelně svázáno s Kaldim a jeho stádem koz, které okusovalo plody kávovníků, má i oolong svůj příběh.Ten se točí kolem pěstitele, který v den sklizně zpracovával svůj čaj, ale byl vyrušen divokým jelenem. Svoji práci tak nedokončil a když se k čaji vrátil následující den, byl již značně zvadlý a zoxidovaný. Bylo mu ale líto ho  vyhodit, a proto ho ze zvědavosti ochutnal. Zjistil tak, že čaj vlastně nápadně připomíná klasický černý čaj, jen není ani zdaleka tak trpký a v chuti se neodráží tolik tříslovin. Rozhodl se tedy tento nedokonale zoxidovaný čaj pojmenovat po své maličkosti - tedy Wu Long. Zkomolením jeho jména do jiných jazyků se pak později stalo spíše označení Oolong, pod kterým čaj známe dodnes.

Jak se oolong tradičně zpracovává?
Zpracování oolongu se sice oblast od oblasti trochu liší, ale přesto si tento čaj vysloužil určitou tradici a k jeho sklizni se přistupuje s velkým respektem. Čajové lístky se nechají lehce přezrát, pak se sklidí a okamžitě vystaví co možná nejintenzivnějšímu slunečnímu záření. Odtud po určité době putují do bambusových nádob (tzv. bubnů), v nichž čaj jen velmi pozvolna oxiduje. Napříč regiony se tato doba liší, ostatně i oolong bývá oxidován zhruba od desíti až do osmdesáti procent - čím déle v bubnech je, tím více oxidovaným se stává.

Taiwansk%C3%A9%20%C4%8Daje%20oolong

Oolong představuje neuvěřitelný chuťový zážitek
Čaj Oolong je nejlepší možnou volbou pro každého, kdo má rád jak černé, tak zelené čaje. Někdy se můžete setkat s označením polozelený nebo též žlutozelený čaj, což samozřejmě odkazuje k barvě nálevu. Samotná chuť čaje je velmi jemná a vyvážená, většinou se můžete setkat s lehkými ovocně-květinovými tóny, nádechem bylin, oříšků i obilného sladu. Zajímavé je i to, že čaj není ani trochu trpký a obsahuje mnohem méně tříslovin než černý čaj, ale obsahem kofeinu má přesto mnohem blíže k čaji černému než k zelenému. Jestli tak hledáte jemný a vyvážený nápoj, který skvěle nastartuje váš náročný den a ještě si na něm pochutnáte, oolong je skvělá volba.

Jaký doporučujeme vybrat?
Pokud hledáte kvalitní a chutný oolong, jste u nás správně. Naše nabídka je totiž tak široká, že si vybere prostě a jednoduše každý. V případě oolongu je dobré rozlišit, zda chcete čistý, nebo ochucený/aromatizovaný. Skvělou volbou je jak 100% oolong reprezentovaný třeba výběrovým Formosa Oolong Dark Pearl, tak i China Gui Hua s infuzí osmanthu, která čaji dodává nadýchaně jemnou broskvovou chuť. Milovníky ovoce pak bezpochyby potěší citrusový Formosa Orange Oolong s přídavkem pomeranče. U nás v čajové zahradě si zkrátka a dobře na své přijde opravdu každý.

 Čaj Oolong