Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Nepálské čaje - Skvělá alternativa klasického Darjeelingu

Přestože černé čaje z Nepálu jsou ve své podstatě velmi podobné těm z oblasti Darjeelingu, nejsou ani zdaleka tak oblíbené a tím pádem je i jejich produkce podstatně menší. Paradoxně ale vzhledem ke zcela přírodnímu způsobu pěstování sbírají nejrůznější ocenění a certifikace kvality. Dnešní článek tedy bude o tom, jak se čaje v Nepálu pěstují, proč je jejich produkce omezená i jaký si vybrat, abyste si dopřáli opravdu nezapomenutelný chuťový zážitek.

Historie čaje sahá do 19. století
Leckdo by mohl čekat, že nepálské čaje nejsou tak populární zejména proto, že nemají takovou tradici. To by ale byl velmi mylný názor, protože historie pěstování čaje je v Nepálu obdobně dlouhá jako v oblasti Darjeelingu. První plantáž byla otevřena v roce 1863, kdy tamní ministr Jung Bahadur Rana dostal čajovník darem od čínského císaře. O dva roky později již se otevřela další plantáž, ale další přibývaly jen velmi poskrovnu. Je pravda, že radikální zlom přišel až relativně pozdě, konkrétně v roce 1950, kdy čajový průmysl dostal značné finanční injekce. Od roku 1959 tak kromě státních plantáží existují i ty soukromé, jejichž zakládní se vláda od 80. let vlastně až do současnosti snaží podporovat. Dnes se tedy dá říct, že majoritní většinu plantáží vlastní malí soukromí pěstitelé. Na státní podniky připadá jen zhruba 300 hektarů a 700 hektarů pak patří velkopěstitelům a zahraničním investorům.

Pěstování čaje se řídí přísným kodexem
Nepál v dnešní době produkuje zhruba 20 tisíc tun čaje, z něhož se naprostá většina produkuje v nadmořské výšce od 1200 do 2200 metrů. Mezi hlavní čajové regiony patří Ilam, Dhankuta, Kaski, Terhathum, Sindhulpalchok a Panchthar, přičemž ve všech z nich se nachází jak velcí, tak i malí pěstitelé. Jakmile začnou čajovníky dozrávat, mohou být sbírány až čtyřikrát do roka. Stejně jako čaje z Darjeelingu mají i ty nepálské 4 hlavní sklizně: První sklizeň (First Flush, FF), Mezidobí (In-Between, IB), Druhá sklizeň (Second Flush, SF), Podzimní sklizeň (Autumnal Flush, AF). Čaje z první i druhé sklizně patří k těm nejoceňovanějším. Zatímco FF disponuje určitou lehkostí, je jemný a ještě poměrně nevyzrálý, SF pak nabízí vyzrálejší chuť s celou paletou různých chutí.

%C4%8Caj%20z%20Nep%C3%A1lu

Na jakou chuť se můžete u nepálských čajů těšit?
Nepálské druhy čaje mají bez ohledu na sklizeň poměrně světlou zlatavou barvu s krásně jemnou chutí jasně odkazující na ovoce. Poznat můžete i charakteristické muskatelové tóny, pro které jsou tolik vyhledávané čaje z oblasti Darjeelingu. Nepálské čaje se skvěle hodí především na odpolední hodiny, obsah kofeinu není nijak závratně vysoký a je možné je tedy pít klidně i navečer. Skvěle vyniknou s mlékem, citronem i samotné.

Proč ho není tolik? A jaký vlastně vybrat?
Omezená produkce čaje v Nepálu souvisí především se špatnou dopravní infrastrukturou, absencí vlastního vstupu na trh (nepálský čaj na trh totiž vstupuje přes trh indický) i nedostatečným povědomí tamních obyvatel a správném pěstování a maximalizaci produkce. Z těchto důvodů nepálský čaj asi nikdy nebude tak rozšířený jako Darjeeling. Přesto ale chutná naprosto famózně a až ho ochutnáte, naprosto si ho zamilujete. A jaký tedy vybrat? Naše nabídka je poměrně široká, tudíž můžete výběr uzpůsobit svým požadavkům. Jako jednoho zástupce za všechny bychom vám ale doporučili Nepál FTGFOPI Maloom, který v sobě kombinuje plnou a intenzivní chuť černého čaje s jemným květinovým aroma. Najdete u nás ale i kořeněné nepálské čaje nebo ručně rolované černé čaje dosahující té nejvyšší kvality. Zkrátka a dobře tak, aby si vybral naprosto každý.

Nepálský černý čaj

Zelený nepálský čaj