Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Turecký čaj - Chutný čaj na dlouhé zimní večery

Zkuste hádat, kolik čaje vypije průměrný obyvatel Turecka za rok. Máte svůj tip? Pokud se blíží hodnotě 2,5 kg, můžete si připsat bod, protože máte pravdu. Díky tomu Turecko v konzumaci čaje častokrát předstihlo takové velikány, jakými jsou Velká Británie nebo Čína. A není se čemu divit, vždyť pití čaje tam má tradici jako snad nikde na světě a Turci jsou jím doslova posedlí. No a už jen proto by byla škoda, abychom si turecký čaj v některém z našich pravidelných článků nepředstavili detailněji.

Čaj s dlouhou historií? Ale kdepak...
Čekali byste, že se čaj v Turecku pěstuje od nepaměti? Tak to byste byli na omylu, protože je to ryze záležitost 20. století. Psal se rok 1917, když byla na východním pobřeží Černého moře otevřena první čajová plantáž. Jak ti znalejší z vás asi tuší, bylo to v okolí města Rize, odkud se dodnes produkují špičkové čaje té nejvyšší kvality. Brzy se přišlo na to, že tamní podnebí je ideální a množství srážek dostačující, a tak se již o pár let později začala vláda od tamních pěstitelů skupovat pozemky na rozšiřování plantáže.

O dvacet let později pak přišel zásadní zlom, protože tehdejší prezident Mustafa Kemal Atatürk nechal vysázet doslova a do písmene miliony čajových semen, čímž o mnoho let později vynesl Turecko až mezi největší světové producenty čaje. Vyjádřeno v číslech vyprodukovala tato země v roce 2004 hned 205 500 tisíc tun čaje, přičemž více než polovina byla určena pro domácí spotřebu. Stejně jako tehdy je i dnes většina z více než 300 existujících plantáží v majetku státu.

Příprava čaje je v Turecku nesmírně důležitá
Pravý turecký čaj se připravuje poměrně složitě, ale pro místní obyvatele je tato příprava tureckého čaje nesmírně důležitá. Je k ní zapotřebí dvoudílná čajová konvice zvaná caydanlik. Do její spodní části se umístí voda, která se přivede k varu, do vrchní se pak umístí turecký čaj. Ten se nechá nejprve nahřát horkou párou a až poté se zalije vařící vodou a nechá se zhruba pět minut louhovat. 

Vy si samozřejmě pro domácí potřeby nemusíte dvoudílnou konvici kupovat a můžete si čaj samozřejmě připravit stejně jako kterýkoliv jiný. Pokud se ale chcete chutí čaje co nejvíc přiblížit té při podávání v Turecku, nikdy do čaje nedávejte mléko. Vhodným sladidlem je třeba řepný cukr nebo karamel a i když to mezi místními není příliš časté, je možné použít i pár kapek citronu.

Tureck%C3%BD%20%C4%8Daj

Na jakou chuť se můžete těšit?
Jestli jste někdy navštívili některou z arabských zemí, jistě víte, že Arabové milují sladké věci. Proto by ani čaj nemohl být populární, kdyby nebyl sladký. Čaje pěstované v Rize jsou tedy samy o sobě příjemně nasládlé (ne, že by si Turci čaj ještě řádně nedosladili), mají jen minimální svíravost a hořkost u nich téměř chybí. Zajímavá je rovněž i červenohnědá barva, kterou se čaje z Rize staly doslova pověstné - tamním konzumentům velmi často evokuje zapadající slunce.

Jaký doporučujeme vybrat?
I když v Turecku se čaj ani zdaleka nepěstuje jenom v Rize, je tato oblast nejpopulárnější a většina zahraničních konzumentů vyhledává právě ji. Jestli chcete tento skvělý čaj vyzkoušet, určitě vám ho doporučujeme a v naší nabídce najdete turecký čaj Rize prvotřídní kvality. Za zkoušku ale rozhodně stojí třeba čaje z oblastí Çayeli , která se nachází od Rize jen pár desítek kilometrů a produkuje také velmi zajímavé a chutné čaje. 

Turecký čaj